Szlovák nemzetiségi műsor - 20. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor május 15. és május 21. közötti adásaiban.
 

Május 15., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi hírek, aktuális felhívás a Pest megyében élő szlovákok számára
– Az idei országos szlovák napot Rákoskeresztúron rendezik meg. Ezért május elején munkaértekezletet tartottak az egyes szlovák régiós központok vezetői, hogy egyeztessenek a programokról. A tervezett műsorról beszélgetünk az Országos Szlovák Önkormányzat Kulturális Intézetének igazgatójával Király Katalinnal. Természetesen megtudhatjuk, mivel készül a vendéglátó rákoskeresztúri szlovák önkormányzat, valamint a békéscsabai, ecseri, pilisszentkereszti, bakonycsernei és tótkomlósi régiós központ csapata.
– Hétfő lévén a műsor második részében a gyerekeket várjuk a készülékek elé, egy mesejátékot hallhatnak, A kisfiúról és a vadlúdról.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Május 16., kedd:
– Nemzetiségi információk
– Miért más az ételek íze a repülőgépen?
– A Vertigo-Szlovák Színház bemutatta az új darabját, Krúpová Adriana, szlovák írónő Zoznamka c. vígjátékát. A darab egy társkereső irodáról szól, amelyben sok nő van, és egyetlen férfi nincs. Egyszer csak a tulaj rájön, hogy magányos nőkkel randizhatna ő maga. Megszólalók: a rendező, Dér András, a Vertigo igazgatója, Onodi Daniela, valamint a színészek, Thirring viola, Dér Denisa, Gubik Ági, és Jókai Ági.
– Okos Matyi és a bolondok c. előadással sátoraljaújhelyi gyerekek nyerték meg tavaly a Gyerekek gyerekeknek c. országos szlovák színházi szemlét. /archív/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 17., szerda:
– A Hagyományok Háza és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében országos hímző találkozót és továbbképzést tartottak Békéscsabán, május 12-13-án. A találkozó kiemelkedő eseménye volt dr. Illés Károlyné hímző, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotó életmű kiállításának megnyitója a Munkácsy múzeumban.

A tárlaton a megjelenteket Szarvas Péter polgármester köszöntötte, aki kiemelte, hogy Békéscsaba városa büszke az élet bármely területén nagyot alkotó polgáraira és igyekszik őket megbecsülni. Pál Miklósné a kiállításon elmondta, hogy dr. Illés Károlyné nemcsak sikeres alkotó, de sikeres közösségteremtő ember is, aki tavasszal ünnepelte 70. születésnapját. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület elhatározta, hogy ebből az alkalomból, tanítványai meghívásával életmű kiállítást rendeznek. Békéscsabán eddig egyedül ő kapta meg a Népművészet Mestere címet.

A dr. Illés Károlyné hímző, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotó életműről fogunk beszélni mai adásunkban.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Május 18., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– A Múzeumok világnapja alkalmából a mai műsor első részében a szlovákiai Pezinok-ba, azaz Bazinba látogatunk, ahol várostörténeti, néprajzi és borászati kiállításokkal várja a vendégeket Szlovákia egyetlen bormúzeuma, a Kis-Kárpátok Múzeum. Az összeállításból természetesen nem hiányozhat a borkóstoló sem, Martin Hrubala sommelier segítségével a Kis-Kárpátoki Borrégió legjobb nedűivel is megismerkedhetünk.
– Május 20-án, szombaton rendezik meg a IX. Pilisi gyalogtúrát, ezért a második hír összefoglalót követően egy színes összeállítással felidézzük a tavalyi pilisi túra hangulatát.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 19., péntek:
– A juhtúró-hagyományról Szlovákiában;
– Az idei turisztikai lehetőségekről Pozsonyban tartotta tegnap  Budapesten sajtótájékoztatót a Bratislava Tourist Board, megszólaló: Melicharová  Alžbeta;
– Dievca na telefón c. rádiójáték: író: Ruttkayová Ivica, rendező: Horňák Róbert, színészek: Szidi Tobias, Kovár František, Horváth Emil, Vajda Jozef.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 20., szombat:
– Ezen a szombaton is először Vallási műsorunkkal jelentkezünk, melyben a Szlovákiai Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Milos Klátik mutatja be a Reformáció 500. évfordulója alkalmából megnyitott kiállítást.
– Szlovákiában ma van a Múzeumok éjszakája, a programok egyik helyszínére, a Betléri kastélyba látogatunk, majd az Ólublói vár történetével ismerkedhetnek meg a hallgatók.
– A műsor befejező részében a kelet-szlovákiai Súgó-völgy szépségéről beszélgetünk Monika Findrichovával és megismerhetjük Pavol Ferdinandy-t is, aki sétapálcákat készít Nagyrőcén.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Május 21., vasárnap:
– Brigitt Macron – a bulvár középpontjában…
– A Vertigo – Szlovák Színház bemutatta új darabját, a Zoznamka-t, Krúpová Adriana, szlovák írónő vígjátékát. A darab egy olyan társkereső irodáról szól, melyben sok nő, de egyetlen férfi sincs… Egyszer csak a tulaj rájön, hogy a magányos nőkkel ő maga randizhatna… Megszólalók: rendező Dér András, Vertigo igazgatója Onodi Daniela, színészek: Thirring viola, Dér Denisa, Gubik Ági, Jókai Ági.
– Az idei országos szlovák napot Rákoskeresztúron rendezik meg. Ezért május elején munkaértekezletet tartottak az egyes szlovák régiós központok vezetői, hogy egyeztessenek a programokról. A tervezett műsorról beszélgetünk.
– Rengetegen gyűltek össze dr. Illés Károlyné hímző, Népművészet mestere címmel kitüntetett alkotó életmű kiállításának megnyitóján. A tárlatot az országosan ismert szakember 70. születésnapján a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban nyitották meg.
– A szlovákiai Pezinok-ba, azaz Bazinba látogatunk, ahol várostörténeti, néprajzi és borászati kiállításokkal várja a vendégeket Szlovákia egyetlen bormúzeuma, a Kis-Kárpátok Múzeum. Az összeállításból természetesen  nem hiányozhat a borkóstoló sem!

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább