Szonda: Vízilónaptej és más történetek kémiából – megjelent Lente Gábor vegyész professzor könyve

A június 18-i adás tartalmából

Hallgassa meg!

Mit érzünk és hogyan viselkedünk, amikor másokat szenvedni látunk? Amerikai tudósok a legmodernebb eszközöket vetették be, hogy többet megtudjunk az empátiáról. Önkéntes kísérleti személyek megpróbáltatásokat, szenvedéseket átélő emberek megindító történeteit hallgatták, és közben nem csak érzéseikkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, hanem agyukat folyamatosan az egyik legmodernebb képalkotó eljárással figyelték. Bánki M. Csaba pszichiáter.

Az antarktiszi Weddell-tengeren a jég alatti világ élőlényeinek a hangjait a nap 24 órájában rögzítik a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet különleges mikrofonjai. 100 évvel ezelőtt Ernest Shackleton expedíciója ugyanonnét indult, ahol most a víz alatti mikrofonokkal az állatok hangját rögzítik, távol minden emberi civilizációtól. Shackleton arra vállalkozott, hogy kutyaszánon szeli át a déli kontinenst. Hajója azonban már azelőtt összetört a jégen, hogy elérte volna a szárazföldet. Két évig maradt a jég fogságában, de túlélte. A Merzouga duó különleges hangjátékot készített, amely Shackleton hihetetlen túlélési történetét a tenger alatti hangokkal ötvözi. A hangjáték a Prix Marulic’ 2017 fesztiválon 3. helyezett lett. Cseicsner Otilia, a Kölnben élő rádióművésszel, a Merzouga duó egyik tagjával, Janko Hanushevskyvel a hangjátékfesztiválon készített interjút.

Vízilónaptej és más történetek kémiából – ez a címe Lente Gábor vegyész professzor most megjelent könyvének, amely szól arról, hogy hogyan jelenik meg a természettudomány az irodalomban, megismerhetik belőle hírességek nem ismert vegyész múltját, például Angela Merkel kvantumkémikus volt, Ferenc pápa pedig vegyipari középiskolát végzett, a harmadik vizilónaptejes fejezet pedig a mindennapi tudományról szól.

Szonda – Kossuth – június 18., vasárnap, 14:06

Szerkesztő-műsorvezető: Gimes Júlia

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább