Napközben: Egy fagylalt legyen fagylalt!

A június 29-i adás tartalmából
 

Enyhén értelmi sérültek foglalkoztatása

Az utóbbi négy évben csaknem a duplájára, 43 ezerről 78 ezerre emelkedett a megváltozott képességű foglalkoztatottak száma. Egy új pályázat a megváltozott munkaképességű emberek nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését hivatott segíteni, a rendelkezésre álló munkahelyek számát növelni, ennek érdekében pedig szükség van mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók felkészítésére. Emellett elengedhetetlen a társadalmi érzékenyítés is”, ami szintén része a programnak. Milyen típusú munkahelyeken dolgozhatnak, hogyan alakul a bérezésük?
Vendégek: Czibere Károly államtitkár, Lőrincz Gergely az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit kft ügyvezetője, Juhász Márton a Palota 15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Kft. piacfejlesztési munkatársa

Hallgassa meg!

Bezárt vendéglők üres büfék

Nincs pincér sem szakács a balatoni vendéglátó helyeken. A balatoni vendéglátásban óriási a munkaerőhiány. Elsősorban Balatonfüred, Siófok, Balatonlelle és Keszthely térségébe keresnek dolgozókat: a felszolgálókat, konyhai kisegítőkön kívül pultosokat és szakácsokat is. Úgy tűnik, ha valaki dolgozni akar, kellően elszánt, akkor bizonyosan megtalálja a számára igazán kedvező pozíciót.
Amíg régen olykor egy étterembe 10 szakács jelentkezett, most egy gyakorlott, ügyes szakácsért akár tíz vendéglő jelentkezik. Hogyan orvosolható a helyzet? A diákok nyári munkája megoldást jelenthet e?
Vendégek: Hoffmann Henrik a balatoni Turizmus Szövetség elnöke, Kertész Rezső a KISOSZ Somogy Megyei Érdekképviselete vezetője, Könnyid László a Magyar Szállodák Szövetségének elnöke

Hallgassa meg!

Graffiti és rongálás a településeken

Sokan panaszkodnak a helyi buszok váróinak állapotára – többségüket feliratok, graffitik csúfítják, és egy alapos takarítás is ráférne a létesítmények nagy részére. De törnek-zúznak is az ismeretlenek, legyen az szökőkút vagy információs tábla. Hogyan állítható meg a vandálság, segítenek e a helyzeten a térfigyelő kamerák, vagy a közterület felügyelők? Hogyan védekeznek külföldön a rongálások ellen, mi számít művészetnek , amit meg kell becsülni?
Vendégek: Márffy Gergely az MG Antigraffiti Kft. igazgatója, Dorogi Gabriella az FKF kommunikációs vezetője

Hallgassa meg!

Egy fagylalt legyen fagylalt

A kézműves és nem kézműves fagyizók mellett megjelent, a köznyelvben albán fagyizóknak nevezett üzletek, amelyek komoly problémát jelentenek a cukrászoknak. Míg a hagyományos fagyizókban 30 százalékos a gyümölcstartalom a fagylaltokban, addig az albán fagyik gyümölcsöt nem nagyon láttak, növényi tejszínt, habosítót, emulgálószereket viszont annál inkább. Az ipartestület általános érvényű fagylalt szabályzáson is dolgozik. Hogyan lehet szabályozni a termékek minőségét, lesznek e kötelező jelölések a fagylaltos pultok oldalán? Az élelmiszerbiztonságon túl lesz-e fagyi-fogyasztóvédelem?
Vendégek: Selmeczi László a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke, Szamos László fagylalt nagykövet

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – június 29., csütörtök, 9.00

Szerkesztő: Zsoldos László
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább műsoroldalra >>>

Olvasson tovább