Napközben: Okos zebrák és egyéb közlekedésbiztonsági fejlesztések

A július 17-i adás tartalmából
 

Kötelező lett 3 éves korban a logopédiai szűrés

Az idei tanévtől törvényi kötelezettség szerint szeptemberben illetve óvodába lépéskor el kell végezni minden 3.életévét betöltött gyermek logopédiai szűrését. Ez eddig nem volt, csak az 5 éves korosztálynál. A szakma örül a változásnak, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján az 5 éves korban felfedezett beszédértési, nyelvi felkészültségi hibák orvoslására az iskolakezdésig rendelkezésre álló 1-1,5 év sok esetben kevésnek bizonyult, ami később tanulási nehézségeket, figyelemzavart eredményezett a nebulóknál az iskolában. Hol és hogyan végzik majd a logopédiai szűrést? Milyen kérdésekre kell válaszolniuk a szülőknek és milyen feladatokat kell „megoldaniuk” a gyerekeknek? Van-e elegendő logopédus a szűrések elvégzéséhez, a már diagnosztizált, terápiára járó gyerekekkel való foglakozás mellett?

Hallgassa meg!

Tervezett megszólalók:
Mosányi Emőke a Fővárosi Ped. Szakszolgálat mb.főigazgatója
Gereben Anita logopédus, Kecskemét
Görög Anikó, zuglói óvoda vezető
Rip.: Belényi Barbara

A hőség és a szárazság miatt egyre több a tűz

Sokszor riasztották a tűzoltókat az elmúlt hetekben: égett aljnövényzet, nádas, gabonatábla, néhány hete pedig 11 Fertő-parti nádtetős cölöpház vált a tűz martalékává. A szárazság és a hőség miatt Magyarországon is extrém magas az erdőtűzkockázat – figyelmeztet a NÉBIH egy napokban kiadott közleményében. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja: a tűzesetek zömét emberi mulasztás okozza. De hogyan lehet megelőzni egy ennyire száraz időben a bajt? Milyen szabályok vannak érvényben?

Hallgassa meg!

Tervezett megszólalók: Hajdú Márton országos katasztrófavédelem szóvivője, NÉBIH, Mészáros Péter Pilisi Parkerdő Zrt kommunikációs főelőadója
Rip: Pilisy Csenge

Okos zebrák és egyéb közlekedésbiztonsági fejlesztések

Az elmúlt évben ún. okos zebrát telepítettek Debrecen egyik forgalmas kereszteződésében ami érzékelve a gyalogost felvillanó LED sorral figyelmezteti az úton haladó autósokat a közeledő járókelőre. Most hasonló fejlesztésekbe kezdtek Pécsett. Hogyan vizsgázott az elmúlt évben a debreceni villogó zebra? Milyen más közlekedésbiztonsági fejlesztéseken törik a fejüket a mérnökök, hogy megvédjék a sérülékeny közlekedőket? (gyalogos, biciklis) Milyen újdonságokat tesztelnek a Mobilitás platform kutatói? Hogyan vigyáznak majd az autonóm autók a gyalogosokra?

Hallgassa meg!

Tervezett megszólalók:
Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere
Szalay Zsolt, BME gépjármű-technológiai tanszék, tanszékvezető
Rip: Gyarmati Péter, Gungl László

Egyre népszerűbb a szóda és a fröccs

Míg évtizedekkel ezelőtt szinte minden háztartásban fogyasztottak szódát, ez a tendencia jelentősen visszaesett a palackozott ásványvizek hatására. Mára azonban ismét egyre többen kezdik felfedezni a hungarikumnak számító szikvizet, amely nélkül nincs fröccs. Mennyire van jövője a szikvízgyártásnak? Milyen borokat érdemes fröccsként inni? Szódafogyasztás és fröccskultúra Magyarországon.

Hallgassa meg!

Tervezett megszólalók: Szabó István Országos Szikvíz Készítő Ipartestület elnöke, Ungerbauer Anikó csongrádi szőlész, Ungerbauer Pincészet egyik tualjdonosa
Rip:Gergácz Anikó

Napközben – Kossuth – július 17., hétfő, 9.00

Szerkesztő: Czifra Szilvia – Gergácz Anikó
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább