Hajnal-tájt a nyári almákról

A július 17-i adás tartalmából.
 

– Arad megyében van, ahol befejezték már a búza aratását, de van olyan település is, ahol még csak most vágják a kenyérgabonát. Változó a búza minősége és mennyisége is. A szokatlanul hideg tél, majd az aszályos nyár befolyásolta a hozamot, de a legnagyobb gond a kukoricaterméssel lehet.

Hallgassa meg!

Helyszín: Majláthfalva
Riportalany: Salamon Zoltán gazdálkodó

– Harangozó Imre néprajzkutató a hét jeles napjairól beszél

Hallgassa meg!

– Mátray Árpád állatorvos a patkányok okozta károkról beszél, hallgatói kérdésre válaszolva.

– Gabonából jó közepes termésre számítanak az agrár szakemberek a Jászkunságban, és, mint mondják, a gazdák igyekeznek több lábon állni, tehát már a dinnye és a kapás növények betakarítására is felkészültek

Helyszín: Karcag, Jászapáti
Riportalany: Zsembeli József igazgató Gabonakutató, Hubay Imre a Jász Nagykun Szolnok megyei NAK elnöke, Pócs János országgyűlési képviselő.

Hallgassa meg!


– Együttműködés – Beszél Jakab István a MAGOSZ elnöke és egy kárpátaljai állattartó gazda

Hallgassa meg!

– A nyári almákról beszél Bozsik gazda

Hallgassa meg!

– A Tisza forrásvidékén, a Máramarosi- medence északkeleti részén terül el Visk, az egyik legjelentősebb kárpátaljai magyar szórványtelepülés. Egykoron egyik legjelentősebb jövedelemforrásuk a domboldalakon megtermelt gyümölcs, főleg alma, szolgált. Ami hosszú időn át az alföldi régióval kialakított cserekereskedelem alapját jelentette. Az utóbbi évtizedekben az elhúzódó ukrán válság, a beszűkült piaci lehetőségek következtében a Visk környékén elterülő mintegy 1200 hektár gyümölcsös jelentős részének művelését elhanyagolták. Ám most a Magyarországról Kárpátaljára irányító gazdaságélénkítő programoknak köszönhetően ismét remény nyílik arra, hogy megújuljanak ezek a gyümölcsösök.

Helyszín: Visk
Riportalany: Czébely Lajos, Krüzsely Béla, Ötvös Sándor, Sari József gazdálkodók

– Csizmadia József kertész büszkén és boldogan mutatta meg gyümölcsösét, amelyben meggy, szilva, alma található és csak bizakodás hangján beszélt az elkövetkező dolgos mindennapokról Zsoldos Barnabás mikrofonja előtt.

Helyszín: Mátészalka

– A Tokaj hegyalja kapujában lévő Mezőzomboron 4 éve született meg az ötlet, hogy Csülök fesztivált rendezzenek a településen,hiszen ismerik elkészítésének minden csínját bínját. Így azután főzőversennyel, koncertekkel, futóversennyel színesített 2 napos programjuk évek óta rengeteg látogatót vonz. Ahogy az elmúlt hétvégén is, amelyen ismét a csülök volt a főszereplő.

– Hogyan lehet rövidíteni az utat a termőföldtől az étteremig? A vidéki éttermek és a helyi termelők összefogásával mindenki nyer. A helyi termelők biztos piacokat helyben, az éttermek megfelelő alapanyagokat, frissen, közel az étteremhez. És nyernek a fogyasztók is, hiszen a rövidebb út miatt jobb minőségre számíthatnak. Ezért fogott össze öt termelő Észak-Magyarországon, hogy egy gasztronómiai napon be is mutassák, a Szalajka-völgyben.

Helyszín: Szilvásvárad
Riportalany: Rózsa Péter, Sáfrány László pisztrángtenyésztő, Sándor Tamás sajtmester

– Először rendeztek halas napokat Szombathelyen. A nyugati határ mentén a legalacsonyabb a halfogyasztás országos szinten, ezért gondolták úgy, hogy finom csemegékkel, óriásbográccsal, és receptekkel népszerűsítik a hazai fogyasztást.

Beszél: Dr. Németh István a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke

Hajnal-táj – Kossuth – július 17., hétfő, 5:11

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Dimény Zoltán

MTI Fotó: Oláh Tibor

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább