Egyéb

Közelről az idén jubiláló Magyarkert Jakabszálláson

A július 24-i adás tartalmából
 

Az országban egyedülálló kezdeményezésként jött létre Miskolcon a Seriff rendszer. A hálózat 2015 októberében kezdte meg működését, a képzett rendészek 20 körzetben vannak jelen folyamatosan. Több területen érezhető a seriffek jelenléte, csökkent a bűncselekmények száma, javult a közbiztonság. A borsodi megyeszékhelyen készült B. Tóth Erika riportja.

Hallgassa meg!

Prágából érkeztek meg múlt héten Salvador Dali művei Szegedre. Sokszorosított grafikai művei, rézkarcai grafikái révén nyerhetünk bepillantást a 20. századon átívelő képzőművész életművébe. A szürrealizmus pápájának nevezett Dali mintegy 60 alkotásából nyílik kiállítás pénteken a REÖK palotában. Nátyi Róbert művészettörténésszel Nagy Margit beszélt Federico Garcia Lorca és André Breton barátjáról, az üzleti szempontokat sem megvető Daliról, akinek művei már 30-40 éve, tehát még életében tananyagnak számítottak a középiskolákban.

Hallgassa meg!

Idén Jubilál a Harry Potter. Az első regény 20 évvel ezelőtt jelent meg. Már eddig is számtalan programot tartottak az évforduló alkalmából Nagy-Britanniában, de a sorozat folytatódik. A napokban jelentettél be, hogy októberben két háttérkönyv jelenik meg a jubileum alkalmából és egy grandiózus kiállítás is készül J. K. Rowling sorozatáról. Emellett már tervezik egy Harry Potter élménypark felépítését is, méghozzá Disneyland mintájára. Londoni tudósítónkat, Tóth Valit Kránitz Balázs kérdezte.

Hallgassa meg!

Az elmúlt évtizedekben Európában is megindult a felhőkarcolók építése, a nagyvárosokban egyre magasabbra törnek az építészek. Látványos változáson ment át London üzleti negyede, Frankfurt belvárosa, Barcelona gazdasági központja, de Varsó is. Szlovákiában is bejelentették: néhány éven belül megépül az ország első felhőkarcolója. Néhány történelmi városközpont miatt azonban aggódik az Unesco. Pár héttel ezelőtt Bécs óvárosa miatt fejezte ki aggodalmát a testület, amely az épülő magasházak miatt a veszélyeztetett kategóriába sorolta át az osztrák főváros történelmi városmagját. Kránitz Balázs összeállítása.

Hallgassa meg!

Vissza a világörökségi helyszínekhez: számos helyen komoly kihívást jelent a világörökségi státusz megtartása, horribilis összegeket költenek a területek, épületek megóvására, felújítására. Az elmúlt években komoly gondokkal küzdött ezen a téren Nagy-Britannia, de sok szakértő a kínai nagyfalat is félti. A hónap elején több mint egy tucat új helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára. A részletek Kránitz Balázstól.

Hallgassa meg!

A hely, ahol egyetlen lépéssel egy kilométert teszünk meg. Idén jubilált a Jakabházán megépült Magyarkert, ami nem más, mint egy méretarányos, élethű, élő domborzati térkép Magyarországról. A terület 93 ezer négyzetméteres. A tájban azonban nincsenek makettek, nem helyeztek el a városokra jellemző kicsinyített épületeket, mivel a cél a természeti értékek bemutatása. A Magyarkert nem régiben új kezdeményezéssel állt elő: aprócska kőtáblákon szeretné megjelölni az összes települést. A táblákat pedig bárki örökbe fogadhatja. Kránitz Balázs beszélgetett Tóthné Szalontai Tündével, a terület vezetőjével.

Hallgassa meg!

Kortárs tájház létrehozásán dolgoznak alkotóművészek a Nógrád megyei Cereden, az eseményeket felgyorsíthatja, hogy tizenegy ország 29 képzőművészének bevonásával 22. alkalommal rendezik meg itt a Nemzetközi Kortárs Művésztelepet.  A július 25-e és augusztus 7-e közötti időszakban művészeti projektként tereket alakítanak át, közösen a művészek és a Nógrád megyei falu lakói. Tarnóczi László riportja.

Hallgassa meg!

Az agávé élete során egyszer virágzik – majd ebbe viszonylag gyorsan belehal a növény. Miskolcon egy család több mint 40 éve nevel egy különleges agávét, amely hamarosan virágot bont. A botanikai csoda egy virág nagykereskedésben látható. A miskolci agávénak óriási rajongótábora lett az utóbbi időben, egyre többen várják a 7-8 méter magas növény 4 évtized után bekövetkező virágzását, amely ezekben a hetekben várható. A riporter B. Tóth Erika.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Július 24., hétfő, 15:35

Szerkesztő: Kránitz Balázs
Műsorvezető: Süveges Gergő
Gyártásvezető: Rácz Szilvia
Hangmester: Soós Zoltán
Munkatárs: Gyurmán Gábor

Tovább a műsoroldalra >>>

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Videó ajánló

Olvasson tovább