Vers napról napra - 31. hét

A július 31. és augusztus 6. közötti tartalomból
 

Július 31., hétfő:
Albert Zsuzsa
Albert Zsuzsa terjedelemre kicsiny, de annál tartalmasabb életműve igazi meglepetésekkel szolgál. Versei ismerik a gyalogutak porát, de a repülést is, amelynek láthatatlan, de pontos iránytűje az intuíció. – Baán Tibor. Albert Zsuzsát hallják.

– Krónika

Hallgassa meg!

Albert Zsuzsa mondta el versét, aki évtizedeken keresztül volt igazán jó kollégánk itt a Magyar Rádióban és aki a múlt héten ünnepelte 85. születésnapját. Szeretettel köszöntjük.

Augusztus 1., kedd:
Balla Zsófia
„Egy asszony szavakat mond, egymásra rétegzi őket; semmit nem akar, csak megérteni, csak gondolkodni, csak szeretni, csak igent és nemet mondani, csak remélni, de mindez nem akaratából, hanem szavaiból következik. Itt minden a szó.” – írta Esterházy Péter. Balla Zsófia verseit Fehér Anna mondja el.
– Az eszemvesztés balladája – Strófaváltozatok
– A felhőrózsa

Hallgassa meg!

Augusztus 2., szerda:
Tornai József
„Tornai tudja, hogy nemcsak azt jeleníthetjük meg, ami már egyszer megjelent, jelen volt, hanem létrehozható a fantázia, a képzelet és a nyelv összjátékával egy olyan új típusú megjelenítés, ami tulajdonképpen még soha nem létezett, nem volt megjelenítve a látható, érzékelhető praxisban. „– Kántor Zsolt. Tornai József verseit Galkó Balázs mondja el.

Hallgassa meg!

– Baudelaire és Jeanne Duval
– Aranyszoknya

Tornai József verseit Galkó Balázs mondta el.

Augusztus 3., csütörtök:
Szabó Lőrinc
„Életműve a huszadik századot leginkább reprezentálók közé tartozhat. Azt a századot szólaltatja meg, amelyben minden következetes törekvés éppen önmaga ellentétére váltott át; ahol a kimondott szó a megfogalmazásba fogás pillanatától máris mást fedez. Minden látványosan önmaga ellentéteként is létezik. Szabó Lőrinc költőként is, és magánemberként is keresztúton állt, mint évszázadának emberisége.” – Kabdebó Lóránt. Tücsökzene ciklusából Gáti József mond részleteket. A felvételt Bozó László a Magyar Rádió egykori rendező-dramaturgja készítette, aki ma lenne 90 éves.

– Tücsökzene (részletek)

Hallgassa meg!

Augusztus 4., péntek:
Somlyó György
„Somlyó az az alkotó, aki életművével, egyéniségével valami olyanra hívja fel figyelmünket, valami olyanra inspirál minket, ami egészen sajátos, egészen szokatlan, mester, aki kikerülhetetlen, aki bélyegzi egy korszak irodalmát, művészetét”. –írta Petőcz András. Somlyó György versét Bálint András mondja el.

Hallgassa meg!

– Balatoni kisszvit

Somlyó György versét Bálint András mondta el.

Augusztus 5., szombat:
Nagy László
„Nagy László verseit kerek, acélosan gömbölyű, légiesen könnyed, gondosan kimunkált versek” – Ónagy Zoltán Nagy Lászlót hallják.

Hallgassa meg!

-Ajándék
-Csönd van

Nagy László mondta el verseit. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Augusztus 6., vasárnap:
Szabolcska Mihály
Kedves hallgatóink, az archívum kincsei közt keresgélve ezt a felvételt találtam. Szabó Magdát hallják.
– Szabolcska Mihály: Petőfi lelke

Hallgassa meg!

Szabolcska Mihály versét Szabó Magda mondta el.

A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Műsorainkat az interneten keresztül visszahallgathatják a www.mediakklikk.hu/kossuth weboldalról!

Vers napról napra – Kossuth – július 31-augusztus 6., 20:53

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább