Vers napról napra - 33. hét

Az augusztus 14. és 20. közötti tartalomból
 

Augusztus 14., hétfő:
Rónay György
„Ma már azt is tudom, hogy bármi volt és bárhogy is volt, s akármit vettek el, minden hiánnyal én lettem gazdagabb.” – Rónay György. Verseit Dunai Tamás előadásában hallják.

– Egy csillag Szárszón – Nyárutó Szárszón
– Szeptember Szárszón
– Amikor a fákat kivágták

Hallgassa meg!

Rónay György verseit Dunai Tamás mondta el.

Augusztus 15., kedd:
Babits Mihály

„Babits Mihály tragikus ember; tragikus érző; tragikus gondolkodó; tragikus laikus. Nem tudom hányan élnek ilyenek? … Senkit ostobábban nem vádoltak meg azzal, hogy játszik a szavakkal. Halálos játék ez, komoly játék, kétségbeesett játék.” – Kosztolányi Dezső. Babits Mihály versét Latinovits Zoltán mondja el.

– Esti kérdés

Hallgassa meg!

Augusztus 16., szerda:
Visky András
„Üres kézzel jöttél, ég vándora, egyetlen idegen, olyannyira közel hajoltál hozzánk,

hogy istenséged elrejtett szikrák fölgyújtsák bennünk a vágyat valódi otthonunk iránt.” – írta a Marosvásárhelyen született író, dramaturg Visky András. Verseit Kozák András előadásában hallják.

– Sanzon
– Álomvidék

Hallgassa meg!

Augusztus 17., csütörtök:
Füst Milán
„Füst Milán a magyar irodalom legnagyobb monománja volt, a legjelentősebb magyar hipochonder. Örökké kimerült, állandóan beteg, már ifjúként aggastyán, ő már csak a kegyes halálra vár. Élete végére sikerült csak tolókocsiba kerülnie, de akkor aztán trónként használta.”- Nádas Péter. Füst Milán verseit Avar István mondja el.

– Önarckép
– A magyarokhoz

Hallgassa meg!


Füst Milán verseit Avar István mondta el.

Augusztus 18., péntek:
Csukás István
„Nincs bennem két ember, egy költő és egy meseíró, mert a jó mese olyan, mint a jó vers: kicsit elszáll a földtől. Tehát ugyanazt az idegpályát használom vagy mozgatom mindkét esetben. „– mondta egy beszélgetésben Csukás István. A költőt hallják.

Kutyaébresztő
Szárszói fohász

Csukás István mondta el verseit.

Hallgassa meg!

Augusztus 19., szombat:
Arany János
200 éve született Arany János.
Minden szál hozzá vezetett és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja – Szerb Antal. Arany János versét Dörner György mondja el.

Hallgassa meg!

– Fiamnak

Arany János versét Dörner György mondta el.

Augusztus 20., vasárnap:
Szent István
„Köszönjük neked, szent király, hazánkat és önmagunkat, ezt az első ezer évet itt, kérünk, ne vond el rólunk romolhatatlan jobbodat […] Te vagy legendáink legnagyobbika, István, szent király, aki megnyitottad előttünk az élet kapuját. Amit te tettél, valóban az ég csodája volt, hitet adtál, jövendőt és anyanyelvünk legfigyelemreméltóbb elvont főneveit: józan határú emlékezés, felejtés és bocsánat.” (Részlet Szabó Magda Amit tettél, az ég csodája volt című írásából)
Papp Zoltánt hallják

Hallgassa meg!

– Ratkó József: Segítsd a királyt

Ratkó József versét Papp Zoltán mondta el.

A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Lukács Miklós készítette.

MTI Fotó: Bojár Sándor

Vers napról napra – Kossuth – augusztus 14-20., 20:53

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább