Egyéb

Szlovák nemzetiségi műsor - 32. hét

Az augusztus 7-13. közötti adások tartalmából.

Augusztus 7., hétfő:
- Megbékélés címmel rendezett megemlékezést augusztus 5-én Tótkomlós Város Önkormányzata a csehszlovák-magyar lakosság csere 70. évfordulójára. Ünnepélyes ökumenikus istentisztelet, emléktábla avatás, és divatbemutató várta a látogatókat. Megszólalók: Hollerné Racskó Erzsébet, az OSzÖ elnöke, és Hrivnák Tünde divattervező.
- Pozsonyi anyag Olga Janíková rendezővel, valamint Solárová Olga, Cinkota Dusan, Domonkos Jozef, és Mistrík Ján színészekkel.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 8., kedd:
- Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
- A csehszlovák–magyar lakosságcsere 70. évfordulójáról tartottak megemlékezést Bakonycsernyén. Riport Szabó Zoltánnal, a helyi szlovák önkormányzat elnökével, Stefan Kiss lelkésszel, egykori áttelepült, hazalátogató családokkal, és az eleki vendégekkel, akik a bakonycsernyei Falunapokra látogattak el.
- Aktuális felhívások

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Augusztus 9., szerda:
- Ma kezdődik Szarvason a Magyarországi Szlovák Fiatalok Nyári Akadémiája. Megszólaló: Kiss Andrea. (ismétlés)
- Luther Café – Kötetlen beszélgetések érdekes emberekkel a tótkomlósi evangélikus egyház szervezésével. Megszólaló: Szpisák Attila lelkész.
- 27 éves a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete. A kezdetekről Paulik Antal, az szervezetet alapítók egyik tagja beszél.
- 1993 augusztusában szervezte a MASZFISZ a szlovák magyar baráti biciklitúrát. Megszólalók: Fuhl Imre, Avar Hajnalka, Kovács Attila, és Fábián Éva. (archív)
- Felhívások (ismétlés)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 10., csütörtök:
- Hírek, nemzetiségi információk
- Aktuális felhívások: Táncforgatag; várják a cikkeket a Cabiansky kalendárba.
- A csehszlovák–magyar lakosságcsere 70. évfordulójáról tartottak megemlékezést Bakonycsernyén. A megemlékezésről készült összeállításunk 2. részét hallhatják, benne: Riport az ösküi, békéscsabai, érsekújvári résztvevőkkel.
- A műsor második órájában folytatjuk a Genius Loci, túrák az irodalmi művek alapján c. sorozatot, melynek témája ezúttal Liptó szimbóluma, Poludnica.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Augusztus 11., péntek:
- Falusi napok Oroszlányban (ismétlés)
- Hesteg – Ludove Noviny pályázat (ismétlés)
- Csabaszabadi almanapok (Archív)
- Szlovák értelmiségiek Pozsonyban.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 12., szombat:
- Vallási magazin
- Egy bakonycsernyei és egy békéscsabai áttelepült története – Ján Jančovič tollából.
- Hálaadó istentisztelet Bakonycsernyén július 30-án. Prédikált Štefan Kiss, evangélikus lelkész.
- A szlovákiai Gútán 2 napos rendezvénysorozatot tartottak júniusban a csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulójának alkalmából.
- Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezete nevében írt alá testvérvárosuk civil szervezeteivel együttműködési megállapodást.
- Ondrej Litvai – a Gútai Szlovák Kultúra Baráti Kör elnöke volt a főszervezője Gútán annak a rendezvénysorozatnak, melyen az áttelepült szlovákok és leszármazottaik a lakosságcserére emlékeztek.
- Tarkalevelű zöld juhart ültettek Gútán a lakosságcsere évfordulója alkalmából. A fát Nobik Erzsébet, szarvasi evangélikus lelkész áldotta meg.
- Horváth Árpád Gúta polgármestere is beszédet mondott június 17-én a lakosságcsere alkalmából megrendezett ülésen.
- A Gútai Evangélikus Egyházközség is 70 éve alakult. A jelenlegi lelkész, Mária Popičová beszél a gyülekezeti életről, arról az örökségről, melyet az Alföldről vittek magukkal a 70 évvel ezelőtt Szlovákiába települt hívek.
- Žofia Nagyová Gútán él, oda települt át családjával 1947-ben, közvetlenül azután, hogy Magyarországon megszületett. Hogyan és mikor került pontosan családja az anyaországba, hogyan él tovább az alföldi szlovák nyelv és kultúra családjában, arról is beszél riportunkban.
- Helena Šáliová a szlovákiai Gútán egy rendhagyó vízimalom és múzeum vezetője. Mezőberényi származású. Megosztja a hallgatókkal azt, miért döntöttek ősei a családi legendárium szerint az áttelepülés mellett.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább