Egy hazában: A 13. Országos Román Gasztronómiai Fesztiválon jártunk

A szeptember 10-i adás tartalmából.
 

Pilisvörösváron a német önkormányzat vette át a vásártéri iskola fenntartását. 422 gyermek tanul itt, ötödik éve német nemzetiségi kétnyelvű oktatási formában. Ezért is volt nagyon fontos a helyi németek számára az iskolájuk támogatása. Arnold Krisztina járt Pilisvörösváron.

Több mint két évszázada oktatnak szerb nyelvet a Békés megyei Battonyán. Régi hagyományokat követ tehát az ottani Szerb Általános Iskola, de az új tanév, újdonságokkal is szolgál. Az iskola tanévnyitójára Mándity Predrág látogatott.

A budapesti Szlovák Általános Iskolában és gimnáziumban nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, diákjaik a szlovák nyelv és irodalomról szerzett tudásukkal rendszeres részvevői az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenynek, ahol szép eredményeket érnek el. Idén egy új felkészítő osztállyal, nulladik évfolyammal bővült a gimnázium. Erről is beszélt Makai Ildikó mikrofonja előtt Szabóné Marlok Júlia, az intézmény igazgatója.

Igazi ritkaságszámba megy manapság ha egy férfi az óvoda-pedagógusi pályát választja.  Magyarországon mintegy hetven óvóbácsi dolgozik, de a frissen diplomázott Balázs Péter az egyetlen, aki horvát nemzetiségi óvodában végzi munkáját. Az új tanév elején Sákán Tímea látogatta meg őt a pécsi Miroslav Krleža Horvát Oktatási Központban.

Az Országos Román Nemzetiségi Önkormányzat Információs és Dokumentációs Központja 13. alkalommal rendezte meg Gyulán az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált, melyre az ország számos román lakta településéről, de szép számmal Romániából is érkeztek vendégek. Az eseményre 33 csapat nevezett be azzal a céllal, hogy bizonyítsák a román ételekkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudásukat. S hogy miként sikerült ez? Kaupert Júlia járt a versenyen.

Ahogyan híreinkben is beszámoltunk róla, szeptember végéig több helyszínen, Magyarországon és Erdélyben zajlik az I. Nemzetközi Örmény Diaszpóra Fesztivál. Az elmúlt hétvégén Budapesten ismerkedhetett a közönség az örmény kultúrával. Itt beszélgetett Oganova Eranyak a fesztivál szervezőjével, Diramerjan Artinnal, és az egyik fellépővel, Juhász Endrével, az örmény hangszer, a duduk művészével.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – szeptember 10., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább