Román nemzetiségi műsor - 38. hét

A szeptember 18. és 24. közötti adások tartalmaiból.
 

Szeptember 18., hétfő:
– Hírek, sporthírek;
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió;
– A SZTE Román nyelv- és irodalom tanszékére új lektor érkezett. Szabó Zsolttal beszélgetünk.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár.
– „Povești de viață – viață de poveste” – népzenei műsor – Zoe Fuicu, Temesvári Rádió – Beszélgetés Sava Negrean Brudașcu Szilágy megyei népdalénekessel.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Szeptember 19., kedd:
– Hírek, sporthírek
– Népi kalendárium
-A vihar miatt vasárnap, az utolsó percben, elmaradt az az aradi nemzetközi folklórfesztivál, amelyre magyarországi (Méhkerék, Elek), szerbiai és romániai együtteseket, szólistákat hívtak meg. A vihart a több száz fellépő épségben átvészelte. A gyulai román hetilap főszerkesztőjével, Jova Évával beszélgettünk.
– Az 1996-ban alakult Eleki Román Nyugdíjasklub tagjai augusztus 22-26. között romániai kiránduláson vettek részt a festői Brassó környékén. A klub elnökével, Árgyelán Györggyel beszélgettünk.
– Kulturális programajánló /Agneta Nica, Temesvári Rádió/
– Romániai és nemzetközi évfordulónaptár.
– Román Regionális Rádió – Resicai Stúdió/ A román kultúra, tudomány és művészet nagyjainak a bemutatása – Nicolae Labiș, a tragikus sorsú költő.
– Ecranul nostru előzetes
– Román Kulturális Rádió – A „Storymania” című műsor bemutatja Ștefan Iordache színészt, akiről pályatársak, barátok, nézők és rokonok emlékeznek.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Szeptember 20., szerda:
– Szeptember 9-én ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját az Eleki Román Hagyományőrző Együttes. Az együttes legidősebb tagja és egyben egyik alapítója, a ma 83 éves Szabó Péter.
– Szurkolók Klubja. Vendég: Sorin Damsa.
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Szeptember 21., csütörtök:
– A román nép rövid története. Neagu Djuvara, történész 100 éves. (ismétlés)
– Szeptember 21-én történt események.
– Három héttel ezelőtt vette kezdetét a 2017-18-as tanév. A méhkeréki román iskolában 107 tanuló folytatja az általános iskolai tanulmányait. Közülük 17-en elsősök. Beszél: Martyin Mária – tanítónő
– Heti gyulai eseményösszefoglaló
– Lapszemle
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Szeptember 22., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió
– Ülést tartott a Csongrád Megyei Román Önkormányzat. A napirendi pontok között szerepelt egy októberi szegedi konferencia a Reformáció 500. évfordulójáról, egy média konferencia megrendezése Nagyváradon, valamint a „Bene merenti” díj odaítélése. Beszélgetés Petrusán György elnökkel.
– Célba ért Sulinán, a Duna torkolatánál, Avram Iancu petrozsényi könyvtáros. A férfi ezzel az első ember lett, aki segédeszközök nélkül úszott le a Duna teljes hosszában, a forrástól a Fekete-tengerig. Az úszót többek között a többszörös olimpiai bajnok, Ivan Patzaichin is várta, aki gratulált a teljesítményéhez és azért, hogy ily módon népszerűsítette Romániát. Július végén Budapesten készült interjúnkat ismételjük.
– A román sportélet nagyjai – Daniela Silivaş tornász – Román Rádió Temesvári Stúdió
– Romániai és nemzetközi évfordulónaptár.
– „Izvorașul” – román néprajzi magazinműsor – Meghívott vendég Gabriela Vladu olténiai fiatal népdalénekes, aki hűen őrzi a román hagyományokat. /Román Regionális Rádió/

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Szeptember 23., szombat:
– Az ortodox egyház és a baptista gyülekezetek hétvégi programja
– Népi kalendárium /Gabriela Rusu Păsărin/ Román Rádió
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– „Duminică la prânz” – Az ősz dalai / folklórműsor – Daniela Băcilă /Temesvári Rádió/
– Könnyűzenei műsor – bemutatjuk a Vama Veche román popegyüttest.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Szeptember 24., vasárnap:
-Egyházi ökumenikus műsor (szerk. Bauer Ádám)
-Népi kalendárim – Gabriela Rusu Păsărin – Román Regionális Rádió – Olténia
Ismétlések:
1.A vihar miatt vasárnap, az utolsó percben, elmaradt az az aradi nemzetközi folklórfesztivál, amelyre magyarországi (Méhkerék, Elek), szerbiai és romániai együtteseket, szólistákat hívtak meg. A vihart a több száz fellépő épségben átvészelte. A gyulai román hetilap főszerkesztőjével, Jova Évával beszélgettünk.
2.Szeptember 9-én ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját az Eleki Román Hagyományőrző Együttes. Az együttes legidősebb tagja és egyben egyik alapítója, a ma 83 éves Szabó Péter.
3.Három héttel ezelőtt vette kezdetét a 2017-18-as tanév. A méhkeréki román iskolában 107 tanuló folytatja az általános iskolai tanulmányait. Közülük 17-en elsősök. Beszél: Martyin Mária – tanítónő
4.A SZTE Román nyelv- és irodalom tanszékére új lektor érkezett. Szabó Zsolttal beszélgettünk.
5.Ülést tartott a Csongrád Megyei Román Önkormányzat. A napirendi pontok között szerepelt egy októberi szegedi konferencia a Reformáció 500. évfordulójáról, egy média konferencia megrendezése Nagyváradon, valamint a „Bene merenti” díj odaítélése. Beszélgetés Petrusán György elnökkel.
6.Az 1996-ban alakult Eleki Román Nyugdíjasklub tagjai augusztus 22-26. között romániai kiránduláson vettek részt a festői Brassó környékén. A klub elnökével, Árgyelán Györggyel beszélgettünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább