Egyéb

Közelről a Food Truck című szakácskönyv!

A szeptember 21-i adás tartalmából.

70 maratonnal a Dunáért. Hídvégi-Üstös Pál ultramaratonista idén ősszel a világon először a Duna teljes szakaszát lefutja. Az extrém teljesítménnyel a folyó fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, ami nem csupán ivóvíz bázis, de közlekedési útvonal, kedvelt pihenő-, kulturális- és sporthelyszín is egyben. A sportoló az elmúlt években elsősorban a Tisza megóvására buzdított akcióival. A különleges dunai kihívást ma kezdi, indulás előtt érte el telefonon Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Elektromos autó töltőállomást adtak át a SZTE Tanulmányi és Információs Központjánál. A városban az egyetem területén ez az első, egyébként a harmadik töltőállomás, amit bárki ingyen használhat. Szabó Gábor rektor arról is beszélt Nagy Margitnak, hogy a létesítményt miért nem egy benzinkút mellett alakították ki.

Hallgassa meg!

Már a középkorban is jelen voltak, de az 1970-es években lettek igazán népszerűek, elsősorban Amerikában. Ma már pedig itthon is egyre többet látni belőlük: hódítanak a büfékocsik azaz az úgynevezett food truckok Budapest utcáin is. Most pedig könyv jelent meg a food truckokról: a legismertebb magyar árusok történeteit, és persze a streetfoodok receptjeit gyűjtötték össze. A Food Truck című könyv egyik szerzőjével, Vad-Horváth Zoltánnal beszélgetett Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Átfogó vizsgálatot készített a Francia Környezetvédelmi Ügynökség arról, milyen környezeti terhelést jelentenek az okostelefonok, illetve miért nehéz a régi készülékek újrahasznosítása. Miért ragaszkodnak sokan az évek óta nem használt telefonokhoz? Milyen régi alkatrészeket, összetevőket lehet az új készülékeknél felhasználni? Milyen ritka fémeket alkalmaznak a gyártás során?

Hallgassa meg!

2007, az első iPhone piacra dobása óta 7 milliárd okostelefont adtak el világszerte. 2008-ban 139 millió, 2013-ban kb. egymilliárd és 2016-ban másfél milliárd új készülék kelt el. Az utóbbi éve. Ugorjunk vissza 1991-be és nézzük meg, hogy milyen technikai, technológiai prognózisok születtek akkor. Ekkor Genf adott otthon a Telekom világkiállításnak, amelyet először 1971-ben rendeztek meg. A kiállítás kapcsán készült a Szép új kommunikációs világ című műsor, amelyben Bölcskei Imre és Budinszki József beszélt a 90-es évek nagy áttöréseiről.

Hallgassa meg!

A rendszer első műholdját végül 1998-ban lőtték fel és állították pályára. További 71 követte. És maradunk ebben az évben, amikor szintén sokat szerepeltek az előrejelzésekben a folyamatosan kommunikáló mobileszközök, melyek átalakítják a hétköznapokat. Részlet a Tudósfórum című műsorból.

Hallgassa meg!

Magas láz, fejfájás, hányinger, izomfájadlom. Tovább nőtt a chikungunya-láz betegeinek száma Olaszországban. Közülük a legtöbbet Lazio tartományban regisztrálták, de a vírus már Itália más részein is megjelent. A tudósító Sárközy Júlia.

Hallgassa meg!

Várhatóan jövőre tesztelik az első malária elleni védőoltást. A betegség következtében évente 430 ezren halnak meg szerte a világon, elsősorban a Szahara alatti övezetben élő csecsemők és kisgyerekek. A vakcinát éppen ezért a különösen nagy kockázatnak kitett országokban, Ghánában, Kenyában és Malawiban ajánlják fel a legveszélyeztetettebb korosztály védelmére. Ez az első elfogadott oltóanyag a moszkitók által terjesztett kór ellen, ami az eddigi maláriaellenes védekezésekkel – például szúnyoghálóval – kombinálva tízezrek életét mentheti meg Afrikában. Trópusi utazásokról a maláriát könnyű behurcolni. Tráser László beszélgetett Báling Gábor professzorral, a trópusi betegségek szakértőjével.

Hallgassa meg!

Megérkezett a Száhel-övezetbe a magyar jeladós fehér gólyák többsége, de a Nílus-völgyet elhagyva már nehezen követhetők nyomon a GSM-hálózat lefedetlensége miatt. Augusztus második felében már elindult a madárvonulás. A Kis-Balaton térségéből is elmentek már a fehér és fekete gólyák, de kevesebb a nyár lúd és a gém is. Ugyanakkor – a gyűrűzések tapasztalatai szerint – már északról is érkeznek az átmenő vendégek a térségbe. Rikli Ferenc és Gyarmati Péter összeállítása.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

A kínai kultúra terjesztéséért kapott nemrégiben magas rangú kitüntetést dr. Bárdi László orientalista, egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Ázsia Központjának alapító igazgatója. A kínai könyvvilág Oscar-díjának hívják ezt az elismerést, amivel 30 éves oktatói, kutatói tevékenységét értékelték. A 85 éves szakember az 1980-as évektől kutatja az antik lovasnomád népek eredetét, a keleti világvallások eszmevilágát, a magyar keletkutatók tevékenységét. Számos nemzetközi konferencia előadója, közel 300 tanulmány és cikk írója magyar, angol, német és kínai nyelven. Tizennégy önálló kötete jelent meg, és több ismeretterjesztő tévéfilmet is készített. Schweier Rita beszélgetett vele.

Hallgassa meg!

Amatőröknek indult, ám az elmúlt évek alatt meglehetősen rangos fesztivállá nőtte ki magát a Göcsej Filmszemle. Az ötlet a zalaegerszegi városi televízió egykori igazgatójától származik. A cél az volt, hogy lehetőséget, illetve szélesebb körű bemutatkozást biztosítsanak a kezdő filmeseknek. Az idei seregszemlére közel 90 alkotás pályázott, melyek bemutatóját a hétvégén tartották a zalai megyeszékhelyen. Varga Tünde összeállítása.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Szeptember 21., csütörtök 15:35

Szerkesztő: Kránitz Balázs
Műsorvezető: Kránitz Balázs
Gyártásvezető: Rácz Szilvia
Hangmester: Szabó Péter
Munkatárs: Farkas Szilvia 

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább