Egyéb

Szombat reggel: Először mérték fel a világ botanikus kertjeit egy nagyszabású tanulmányban

Az október 7-i adás tartalmából
 

A katalán elnök szerint Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét. Carles Puigdemont a BBC televíziónak adott interjúban kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól. A hétvégi népszavazás óta forrongnak az indulatok Spanyolországban. Jean-Claude Juncker a referendumra reagáló hétfői nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból.

Hallgassa meg!

 

Turizmus és migráció – Lampedusa polgármestere felszólította az olasz kormányt a bevándorlók elszállásolására létrehozott “hotspot” bezárására. Az intézményt eredetileg rövid távra használták volna, de rengeteg migráns még mindig itt él. Salvatore Martello nyílt levelében hangsúlyozta: az olasz kormány cserben hagyta a sziget lakóit, ahol a migrációs áradat ellenére virul a turizmus, ugyanakkor konfliktusok is akadnak szép számmal.

Hallgassa meg!

 

Cseh búvárok a napokban lemerültek ahhoz a tengeralattjáróhoz, amely 100 évvel ezelőtt süllyedt el a Jón-tengeren az albán partok közelében. Az U-16-ost, amely annak idején az Osztrák-magyar Monarchia flottájában teljesített szolgálatot néhány évvel ezelőtt azonosították a kutatók. A roncs 60 méteres mélységben fekszik. A tengeralattjárón egy csata során süllyesztette el egy kereskedelmi hajó, ami voltaképpen átgázolt rajta. A személyzetnek több magyar tagja is volt. Az U-16-os feladata a monarchia tengeri határainak védelme volt. De vajon mit tudtak a korabeli tengeralattjárók és hogyan fejlődtek a világháborúk során?

Hallgassa meg!

 

Visszatért Németországba és a szabadság egyik szimbóluma lesz a Landshut nevű repülőgép, amelyet 40 évvel ezelőtt térítettek el palesztin terroristák. A Lufthansa Boeing Frankfurtba tartott, amikor a Földközi-tenger felett elrabolták. A járat napokkal később Szomáliában, Mogadishuban kötött ki. Az egész világ figyelte az öt napig tartó túszdrámát, amíg a kommandósoknak végül sikerült kiszabadítaniuk a 90 utast. A Landshut fedélzete hamarosan egy megrázó kiállításnak ad majd otthont.

Hallgassa meg!

 

Először mérték fel a világ botanikus kertjeit egy nagyszabású tanulmányban, mely megállapította, hogy ezek a gyűjtemények jelentik “a legjobb reményt” a világ veszélyeztetett növényeinek megmentésére.

Hallgassa meg!

 

Helyreállították és Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Hallgassa meg!

 

Bárki játszhat Jeruzsálem új belvárosi látványosságán. A napokban egy betonzongorát állítottak ki a bevásárlóutcán, amelyet nemcsak a művészek, hanem a turisták is birtokba vettek.

Hallgassa meg!

 

Megnyílt a lisszaboni Április 25. híd kilátója, ahonnan 72 méter magasról lehet gyönyörködni a portugál fővárosban. A lisszaboni turisztikai szövetség szerint a látogatók a függőhíd egyik pilléréhez kapcsolódó üvegliftben juthatnak fel a magasba.

Hallgassa meg!

Az egyik a szőlő aranyszínű sárgaságát terjeszti, a másik 300 -féle növényt vesz célba és károsít valamilyen formában. Az amerikai és a lepkekabócákról van szó, amelyeket a tengeren túlról hurcoltak be Európába.

Hallgassa meg!

 

Nemzetközi kulturális összefoglaló

Hallgassa meg!

 

Nemzetközi sportösszefoglaló

Hallgassa meg!

Kossuth Rádió – Szombat reggel – október 7., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább