Egyéb

Közelről a megújult Csodák Palotája!

Az október 12-i adás tartalmából.

Megújult Magyarország legnagyobb szórakoztató központja, a Csodák Palotája, ahol új helyszínen, új bemutatóterekkel és előadásokkal tanítanak – interaktív formában. Az élményalapú oktatás elvén működő intézményt több mint 20 évvel ezelőtt hozták létre – de vajon hogyan lehet megszólítani a mai fiatalokat, ha tudományról van szó? Erről is kérdezte Mizda Katalint a Csodák Palotája ügyvezető igazgatóját Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Séta Emerenc nyomában… a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében egy különleges sétán vehettek részt Szabó Magda kedvelői a hétvégén. Az írónő születésének 100. évfordulója alkalmából ugyanis a Petőfi Irodalmi Múzeum helytörténeti sétát szervezett Szabó Magda egykori lakhelyére, Pasarétre. A túrára Farkas Szabolcs is ellátogatott.

Hallgassa meg!

Igazán ritka, hogy egy nő kovácsmester legyen, s éppen ő mutassa be fiataloknak, hogy nem halt ki ez a mesterség. A Felvidéken élő Koszec Andrea édesapja mellett tanulta ki a mesterséget. Tarnóczi László kérdezte.

Hallgassa meg!

Az utóbbi hónapokban megbukott teniszező, kerékpáros, súlyemelő. Londonban sokak szerint egy csaló került az atlétika trónjára és felfüggesztették a los angeles-i Kalifornia Egyetem és a franciák egyetlen akkreditált doppinglaboratóriumának működését. Cseszregi Balázs összefoglalója.

Hallgassa meg!

A sport ma már üzlet, legalábbis az élsport biztosan. De ahhoz, hogy jól menjen, teljesítmény és eredmény kell. Gólok, pontok, világcsúcsok, extrémteljesítmények. Vajon elengedhetetlen ehhez a dopping?  Vagy anélkül is sikerülhetnek? Gárdonyi Eszter és Cseszregi Balázs összeállítása.

Hallgassa meg!

A legtöbben azt hiszik, a fogyás csak akaraterő kérdése. Edina is így volt ezzel, amikor 22 év szélmalomharc után felkeresett egy pszichológust. Lukács Liza Lenyelt vágyak című kötetében ír arról, hogyan derült fény a koplalás és túlevés mögött meghúzódó lelki okokra és hogyan ismerte fel saját vágyait, igényeit és miként tanulta meg artikulálni őket. Melyek lehetnek a túlsúly és az onkológiai betegségek lelki okai? Mi a szerepe a terápiás kapcsolatnak a gyógyulásban? A terapeuta esetei című sorozat részeként a napokban jelent meg Dr. Lukács Liza pszichológus Lenyelt vágyak című kötete. A beszélgetést egy hét múlva folytatjuk.

Hallgassa meg!

Lépten-nyomon felfedezések és hódítások emlékei. Patinás műemlékek, színes csempékkel díszített házak, romos, ám legendás negyedek és a tipikus fado zene. Évről évre rekordokat dönt Portugália turizmusa. Tavaly már 11 millió vendéget fogadott a mediterrán ország, ami valamivel több, mint az ott lakók száma. A napokban a világ legjobb úti céljának választották egy nemzetközi turisztikai díjkiosztón. Az elmúlt két évben 100 új hotel épült, a jövőben további 50 nyitását tervezik. És elkészült a főváros, Lisszabon új látványossága, az Április 25-e híd üvegkilátója. A részletek Kránitz Balázstól.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Október 12., csütörtök 15:35

Szerkesztő: Cseszregi Balázs, Kránitz Balázs
Műsorvezető: Bak Anita
Gyártásvezető: Rácz Szilvia
Hangmester: Schwartz Nóra
Munkatárs: Farkas Szilvia

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább