Egyéb

Tér-Idő: A rövid élelmiszer-ellátási láncok fontossága - 1. rész

Az október 13-i adás tartalmából.
Hallgassa meg!

Csaknem 800 millió embertársunk éhezik, közülük több mint 2 Magyarországnyian szó szerint az éhhalál szélén állnak. Ilyen súlyos még sosem volt a helyzet a világtörténelemben. Hétfőn lesz az Élelmezési Világnap, ezért ma és hétfőn a Tér-Időben a rövid élelmiszerláncokkal foglalkozunk.

Sok szakember szerint ugyanis úgy lehetne megszüntetni a tömeges éhezést, ha minél rövidebb lenne az élelmiszertermelő és a fogyasztó közötti távolság. De nem csak Szomáliában, Dél-Szudánban, vagy Jemenben, hanem itt, a világ gazdagabb szegletében is. Mások szerint viszont az alultápláltság megszüntetése csak a globális élelmiszerláncok segítségével lehetséges.

Műsorunkban hallanak olyan településről, ahol a kertbarát egyesület hatására kezdtek nagy mennyiségben élelmiszert termelni a lakosok, olyan községi kezdeményezést is bemutatunk, ahol az önkormányzat irányítja ezt a folyamatot, és egy önellátó család szempontjait is megismerhetik.

Megszólalók:
Balázs Bálint, szociológus, Szent István Egyetem,
Jámbor Attila, agrárközgazdász a Budapesti Corvinus egyetem docense,
Takács-Sánta András, az ELTE Humánökológia szakának igazgatója,
Bódy Zsombor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociológiai Intézetének oktatója.

Tér-Idő – Kossuth – október 13., péntek, 14:34

Szerkesztő-műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Tartsanak velünk hétfőn is, amikor tovább tárgyaljuk a témát!

Fotó: MTI/EPA/Mast Irham

Videó ajánló

Olvasson tovább