Egyéb

Triptichon - Három filmballada

Október 23-án 20:10-től az M5 műsorán!

A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt, a Médiaklikken!

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Magyar dokumentumfilm  (Feliratozva teletexten)

A három dokumentumfilm sajátos ívet rajzol fel: az egyén útját a forradalom dicsőségétől a megtorlások időszakának rémületén át a teljes önfeladásig, azaz a Kádár konszolidációig, a ”gulyáskommunizmusig”. Ezek a filmek – és leginkább a Kádár-kiegyezés miértjét kutató Decrescendo – olyan társadalmi témákat feszegetnek, mint az árulás, önfeladás, az önbecsülés elvesztése. Mikor lesz az ember vesztes? Hogyan lepi be a por? Miként kompenzál rossz lelkiismerete miatt? A forradalom végétől a Kádár-konszolidációig– körülbelül hat évig – tartó folyamat olyan társadalom-lélektani, morális változásokat hozott Magyarországon, amelyek máig meghatározzák mindennapjainkat. Ezt a tematikát – talán a húsz évig tartó hallgatás és mellébeszélés okán is – széleskörű társadalmi érdeklődés övezi.      A három dokumentumfilm sajátos ívet rajzol fel: az egyén útját a forradalom dicsőségétől a megtorlások időszakának rémületén át a teljes önfeladásig, azaz a Kádár konszolidációig, a ”gulyáskommunizmusig”.
Ezek a filmek – és leginkább a Kádár-kiegyezés miértjét kutató Decrescendo – olyan társadalmi témákat feszegetnek, mint az árulás, önfeladás, az önbecsülés elvesztése.
Mikor lesz az ember vesztes? Hogyan lepi be a por? Miként kompenzál rossz lelkiismerete miatt? A forradalom végétől a Kádár-konszolidációig– körülbelül hat évig – tartó folyamat olyan társadalom-lélektani, morális változásokat hozott Magyarországon, amelyek máig meghatározzák mindennapjainkat. Ezt a tematikát – talán a húsz évig tartó hallgatás és mellébeszélés okán is – széleskörű társadalmi érdeklődés övezi.

1. „… Amikor az óra 11-et mutat, induljatok…!” Filmballada az ’56-os nőtüntetésről (2005)
2. Kegyelem (2002)
3. Decrescendo (2012)

Forgatókönyvíró: Ferenczy Erika;
Operatőr: Kinyó Ferenczy Tamás, Nádorfi Lajos, Markert Károly;

Rendezte: Kinyó Ferenczy Tamás

Videó ajánló

Olvasson tovább