Egyéb

Vers napról napra - 42. hét

Az október 16. és 22. közötti tartalomból.

Október 16., hétfő:
ADY ENDRE

Hallgassa meg!

„Adyban volt valami prófetikus, volt benne valami a »jelből, amelynek ellentmondatik«. Az első pillanattól kezdve, amint feltűnt, egyszerre formát kapott az addig kaotikus irodalmi tudat: Ady neve két ellenséges táborra osztotta az embereket, egyszerre mindenki pontosan tudta a helyét. – Szerb Antal Kállai Ferencet hallják.

Október 17., kedd:
BABITS MIHÁLY
„Sokféle nyelven kiáltanak a látók és érzők, a kiválasztottak az ég felé. Miért vagyunk ezen a földön? Mi ez az álom, melyet álmodunk? Mit akar tőlünk a halál, mely elnémít? Kérdések, melyeket évezredek óta nem oldott föl senki, de azért dalokban gyöngyöznek föl..Ebben a hangversenyben, mely olyan nagy, akár a világ és akkora, akár az emberiség, senkit sem tudok közülünk méltóbban odaállítani, mint Babits Mihályt, az örök dalok énekesét, ki minden emberé, és miénk, magyaroké.” – Kosztolányi Dezső. Babits Mihály versét Mensáros László mondja el.

Hallgassa meg!

Október 18., szerda:
BORISZ PASZTERNÁK
Borisz Paszternák a legggazdagabb, legkülönlegesebb életű orosz író. Túl az ötvenen kezd élete főművébe a Zsivágó doktorba. 1957-ben jelenik meg Oroszországban. A kritika szerint a XX század legnagyobb társadalmi regénye. Stokholmban 1958ban odaítélték érte az irodalmi Nobel-díjat. A hivatal közölte vele, ha elfogadja, le is út, fel is út, nincs helye a Szovjetúnióban. Öreg sokat látott, tapasztalt író, nem csapja be magát, lemond a Nobel-díjról.1989-ben a svéd akadémia törölte az író elutasítását és a díjat ünnepélyes keretek között átadták az író fiának. – Onagy Zoltán. Paszternák verseit Kaszás Gergő és Helyey László mondja el.

Hallgassa meg!

Október 19., csütörtök

KORMOS ISTVÁN
Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ismerte és mégsem szerette Kormos Istvánt. S olyannal sem, aki már csak a verseit ismerhette meg, s azokat elutasította volna. A Vackor-történeteket pedig azok is őrzik magukban, akik a nevét gyerekként nem jegyezték meg. Kormossal foglalkozva mindenhol csak segítőkészséget tapasztaltam. – Vasy Géza. Kormos István verseit Vajda László és Nagy Zoltán mondja el.

Hallgassa meg!

Október 20., péntek:
CHARLES BAUDELAIRE
„ Baudelaire klasszikus volt, a költészet öncélúságának a híve, nem akarta ’összetéveszteni a szép szavakat a jó tettekkel’, a ’tintát az erénnyel’; ’közvetlen hasznosság nélküli’ irodalmat akart, vagyis külsőleg programtalan és minden feladattól, oktató vagy rontó-javító tendenciától független költészetet.” – Szabó Lőrinc. Charles Baudelaire verseit HDG mondja el.

Október 21., szombat
CSIKI LÁSZLÓ
„Csiki László semmmit nem tett azért, hogy népszerű legyen, góbéságát, ami megvolt neki, nem a maga elismeréséért használta.” – Kőrössy P József. Csiki Lászlót hallják.

Október 22., vasárnap
ARANY JÁNOS
Ma 135 éve halt meg Arany János. „ Minden szál hozzá vezet és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási köpontja” – Szerb Antal Toldi – Az elbeszélő költemény rádióváltozatának részletében Básti Lajost hallják.

Vers napról napra – Kossuth – Október 16-22., 20:53

A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább