Egyéb

Közelről a Negyedik Ipari Forradalom

A november 13-i adás tartalmából.

Két évtizeddel ezelőtt  még azt gondoltuk, hogy hamarosan  mindenütt  a robotok veszik át az irányítást. Nemcsak az iparban, de akár a háztartásban is. Bár a technológia már adott, valahogy nem terjedtek el túl nagy mértékben az automatizált segítők. A néhány éve mjelentkező  égető munkaerő hiány miatt viszont újra napirendre került a kérdés, melyet negyedik ipari forradalomnak hívnak. Kroó Norberttel, a Kőszegi Felsőbb Fokú Tanulmányok Intézet kutatójával Gergó Judit beszélgetett.

Hallgassa meg!

Egy jó szakma ma már sokkal többet ér a rossz diplománál. Lassan közhelynek számít a mondás pedig így van. Ennek ellenére még mindig kevesen vannak ezzel tisztában. Persze nincs könnyű helyzetben sem a szülő sem a gyerek amikor az általános iskola végéhez közeledvén választani kell. Továbbtanulni valahol, vagy éppen egy hiányszakmát  kitanulni. Ebből pedig manapság sajnos van elég. Éppen ezért indult kampány Baranyában, hogy ezen változtassanak.

Hallgassa meg!

A műszaki mellett  az orvosképzés  fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyez a  pécsi egyetem. Pénteken   írta alá az egyetem vezetése a kivitelezővel  vezetése azt a szerződést, amelynek értelmében a cég megkezdheti a az intézményben zajló nagyszabású beruházás sorozat központi elemét jelentő új, 11 200 négyzetméteres orvoskari épület tervezését, majd felépítését.

Hallgassa meg!

Mindenekelőtt   az egészségturizmus fejlesztését és a hozzá kapcsolódó vállalkozások  támogatását segíti  az nemzetközi összefogással megvalósuló program, melyet  határmenti magyar, horvát és szlovén megyék indítottak. Ugyanakkor   lebonyolításába a pécsi egyetem és az ország egyetlen roma gimnáziuma a Gandhi Gimnázium is bekapcsolódik. Elsőként   Fóris Zoltánt a program vezetőjét kérdeztem.

Hallgassa meg!

Nem mindennapi feladatra  vállalkozott  két brit geográfus. A kutatók feldolgozták a szovjet felderítés által szinte mindenre kiterjedő többszázezer darabból álló   térképrendszert, melyet annak idején a legnagyobb titokban gyűjtöttek össze.  Munkájukat egy könyvben is megjelentették. A szovjet térképek iránt amúgy óriási a kereslet, ugyanis a világ sok országáról  még ma sem áll rendelkezésre  pontosabb és elérhetőbb térkép mint amit a szovjetek rajzoltak meg.

Hallgassa meg!

Török hódoltság oszmán szemmel – ezzel a címmel rendeztek kétnapos konferenciát az egri várban. Az ismeretterjesztő konferencia célja a legújabb tudományos eredmények eljuttatása a történelem iránt érdeklődőknek, s a toposzrombolás is: a vélt információkkal, „legendákkal” szemben a valós tényeket ismertetik meg a közönséggel. Elismert kutatók, vezető turkológusok, új tehetségek osztják meg kutatásaikat a megjelentekkel. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Senki sem tudta, hogy mit kell tenni, csak azt , hogy mi a cél. 1987-ben  kevesen számítottak   arra, hogy hamarosan   összeomlik a rendszer. Ezért is  számított merészségnek  akkoriban   alapítvány létrehozásával próbálkozni, hiszen ezeket a negyvenes évek végén  felszámolta a hatlom. Egy elszánt szemészorvos azonban erre vállalkozott, hogy  segítse  a vak és csökkentlátó gyermekeket, ugyanis csak kevesen  jutottak megfelelő ellátáshoz és  tanulhattak  speciális körülmények között, így fogyatékosságuk miatt elkallódtak.   Ezen a héten ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a Világ Világossága Alapítvány. dr. Sebestyén Ibolyával az alapítóval beszélgettem.

Hallgassa meg!

Szeged is felkerülhet a világ rock-térképére, s rögtön ezer fős zenekarral! Ilyen formáció már volt először egy olasz kisvárosban, azután az Alpok-alján, az osztrákoknál és jövő tavasszal Szegeden közölte a  az egyik szervező  Pleskonics András alias  dr. Rock akivel  Tráser László beszélgetett.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – November 13., hétfő 15:35

Szerkesztő: Gungl László
Műsorvezető: Gungl László
Gyártásvezető: Rácz Szilvia
Hangmester: Király Zsolt
Munkatárs: Branstetter Zsuzsanna

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább