Szlovák nemzetiségi műsor - 47. hét

A november 20. és 26. közötti adások tartalmából.
 

November 20., hétfő:
– Nemzetiségi információk
– Aktuális felhívások
– November 20: a gyermekek jogainak világnapja.
– November 9-12-ig immár 25. alkalommal került megrendezésre a pozsonyi nemzetközi könyvfesztivál – „Biblioteka 2017”.
– Alföldi szlovákok irodalma a Pozsonyi könyvfesztiválon.
– „Kocúr v cizmách” – írta: Pavol Dobšinský.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

November 21., kedd:
– A csehszlovák-magyar lakosságcsere (1946-1948) és hatása az emberi sorsokra c. konferenciát rendezett november 19-én a Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete. Megszólalók: Tuska Tünde, az Intézet igazgatója, Hollerné Racskó Erzsébet, az OSzÖ elnöke, Fuzik János, a Parlamenti Nemzetiségi Bizottság elnöke, és Kovács Anna, az Intézet volt igazgatója.
– A Csehszlovákia és Magyarország közötti lakosságcsere a háború utáni Európa formálódásának kontextusában. Megszólaló: prof. Sutaj Stefan, SZTA
– Nemzetiségi hírek

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

November 23., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Megjelent a Nás kalendár 2018-as száma.
– Keresztyén bált rendeznek Tótkomlóson – Szpisák Attila lelkészt kérdezzük a programról.
– Holnap kezdődik a Magyarországi Szlovákok Szövetségének kétnapos konferenciája Pilisszentkereszten. Ebből az alkalomból összeállítást hallhatnak a Hogyan tovább magyarországi szlovákok 2015-ös konferenciáról.
– A héten emlékeztünk meg Kvasz András pilóta születésének 134. évfordulójáról. Békéscsaba szülöttének életéről lesz szó a műsor második részében.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

November 24., péntek:
– Benkő Géza vasárnap délelőtt egy színházi próbán lett rosszul. A 48 éves színész-rendező életén már a kiérkező mentők sem tudtak segíteni. Halálát valószínűleg szívleállás okozta. Benkő Géza itthon és a szomszédos Szlovákiában is elismert színész volt. Egyik legismertebb szerepe a Jóban Rosszban című sorozat Száraz Emilje volt. A Vertigo Szlovák Színházban is szerepelt a Kutyáról és macskáról c. színdarabban. Megszólalók: Benkő Géza, Dér Denisa (archív)
– Nemzetiségi információk
– Pozsonyi anyag
– Mi baja lehet annak a férfinak, akinek családja, jó állása, az elvárásainak megfelelő otthona van, jól keres, egészséges? Minden kedvező körülmény ellenére ez a negyvenes évei közepén járó ember – tipikusan férfi -, akinek egészen mostanáig kötélből voltak az idegei, egyre rosszabbul alszik. Mert van egy fiatal szeretője…

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

November 25., szombat:
Mint azt szombatonként megszokhatták, ma is először Vallási műsorunkkal jelentkezünk, melyben Samuel Vrbovsky vajdasági szlovák evangélikus püspökkel hallhatnak beszélgetést. Majd nemzetiségi információkkal jelentkezünk (programajánló, megjelent a Nás kalnedár 2018-as száma), és szó lesz a Katalin- napi népszokásokról is. A műsor második részében Szlovákiába látogtaunk, a Kis –Kárpátok erdőiben található Szent Katalin kolostor és templom lesz a témája Mária Samuhelová összeállításának. A kolostor, melyet 1618-ban Erdődy Kristóf gróf épített azon a helyen, ahol állítólag a fiatal grófnak és remetének, Apponyi Jánosnak megjelent Szent Katalin. A kolostor a ferences rendhez tartozott és a mai napig sok önkéntes vesz részt a régészeti ásatásokon. A hely arról is nevezetes, hogy sokan itt találták meg életük párját.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább