Egy hazában: 25. Szlovák Film-szeminárium

A november 19-i adás tartalmából

Mezőberényben is megemlékeztek a csehszlovák–magyar lakosságcsere 70. évfordulójáról. Az egykori eseményekről Kőrösi Mihály tanár, helytörténész beszélt, aki a németek kitelepítéséről is megemlékezett. (Antala Zs.)

A fővárosi Szerb Önkormányzat a budapesti székhelyú Szerb Intézettel karöltve idén is megszervezi az úgynevezett „Szeobá Napját”. Az 1690-ben történt, nagy szerb bevándorlás emlékének tisztelegve, november 25-én idén is hajóutat és tartalmas programokat szerveznek Budapest és Szentendre között. A részlete Rusz Boriszlávot, a Budapesti Szerb Önkormányzat elnökét halljuk (Mándity P.)

Pomázon, a Községtörténeti Gyűjtemény keretén belül Szerb Szobát nyitnak november 26-án – tájékoztatta műsorunkat Bogdán Péter, a helyi Szerb Önkormányzat elnöke. (Mándity P.)

További hírek:

A hazai román nemzetiségű Patkás Ritát, a cigánymisszió koordinációs munkatársát delegálta a Cigánypasztorációs Szakpolitikai Testületbe Papp János, baptista egyházelnök. „A magyarországi nemzetiségek néprajza” című kiadványsorozat legújabb köteteit mutatja be november 21-én az Országos Idegennyelvű Könyvtár és a Magyar Néprajzi Társaság Nemzetiségi Szakosztálya. A népi kultúrát támogató Csoóri Sándor Programban 2,5 milliárd forintot osztanak szét mintegy 1400 szervezet között. A Pécs-Baranyai Szerb Egyesület szervezésében november 25-én első alkalommal rendezik meg a horvátországi és magyarországi baranyai szerb szervezetek képviselóinek közös tanácskozását. A közelmúltban elhunyt hazai görög keramikusművész, grafikusra, Florosz Szpiroszra emlékeznek november 24-én, délután 5 órától a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben. A Találkozások Bulgáriával elnevezésű fotópályázat idén is várja a jelentkezők Bulgáriában készült fényképeit. Az eleki Szlovák Önkormányzat megalakulásának 15-ik évfordulóját ünneplik november 25-én. Az örmény muzsikus: Suren Bagratuni gordonka-hangversenyét rendezik hétfőn, november 20-án a budapesti Zeneakadémia Nagytermében. A 17. kerületi Magyar-Lengyel Baráti Társaság és Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat András-napi találkozót tart november 24-én, a Csekovszky Árpád Művelődési Házban.

Anyagok:

A Magyarországi Románok Kutatóintézete Gyulán tartotta idei, 27. Nemzetközi Szimpóziumát. A meghívottaknak lehetőségük nyílt megismerkedni a magyarországi románság történelmének, néprajzának, nyelvészetének legfrissebb kutatási eredményeivel.
Az Intézet idén is megjelentette három kötetét, a „Simpozion”-t, amely a tavalyi előadásokat foglalja magába, a „Lumina” című kulturális-tudományos kiadványát és az „Izvorul” címet viselő néprajzi és folklórkötetét. Kaupert Júlia először Berényi Mária igazgatót kérte mikrofon elé.

Szauter Teréziát, a bajai székhelyű, Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának főigazgató-helyettesét jutalmazták nemrégiben a Bácskai Németekért Díjjal. Pedagógusként pályafutását az oktatás modernizálásának szentelte, és a nemzetiségi értékek korszerű átadására is nagy hangsúlyt fektet. Arnold Krisztina kérte mikrofon elé Szauter Teréziát.

Lehet, hogy sokunknak fel sem tűnnek a két vagy többnyelvű helységnév-táblák, pedig az ott lakók számára igen fontos üzenetet hordoznak, mégpedig azt, hogy többnyelvű emberek élnek ott. Ilyen például a Sopron melletti Kópháza, horvátul Koljnof, németül pedig Kohlenhof amelyet érdemes meglátogatni, ha a szomszédos Ausztriába tartunk. A horvát gyökereire méltán büszke falu polgármesterét, Grubits Ferencet a 9. Kópházi Írótalálkozó alkalmával kérdezte Pavlekovics András.

A Vertigo Szlovák Színház idén 25. alkalommal rendezte meg Budapesten hagyományos Szlovák Film-szemináriumát. Szlovák dokumentumfilmeket, játékfilmeket és a szlovák filmművészeti egyetem vizsgafilmjeit vetítették anyanyelven a budapesti, békéscsabai szlovák gimnazistáknak és a romániai Nagylakról érkezett külhoni szlovák diákoknak. Bencsik János a filmszemlén kérdezte Onodi Daniela főszervezőt, a Vertigo Szlovák Színház igazgatóját.

Deszken 23. alkalommal rendezték meg a Bánáti Szábort, a hagyományos magyarországi szerb népzenei és egyházzenei fesztivált. A műsorban a magyarországi, szerbiai és romániai előadók adtak ízelítőt a szerb népzene és népdal, illetve ortodox egyházzene szépségeiből. Mándity Predrág járt Deszken.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 19., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább