ALPOK-DUNA-ADRIA : A veteránautók „doktora”

A november 30-i adás tartalmából

– Horvátországban manapság egyre többen foglalkoznak fekete sertések tenyésztésével, amelyeket még 150 évvel ezelőtt keresztezéssel tenyésztettek ki. Ez a fajta kiválóan alkalmazkodik a szlavóniai körülményekhez, ám mivel lassabban gyarapszik, a helyét elfoglalta a fehér sertés. Már a kihalás fenyegette az állományt, amikor az állattenyésztők felismerték, hogy milyen lehetőségeket rejt a fekete sertések tartása.
– A repülőgép-modellezést sokan azért kedvelik, mert kitűnően fejleszti a kézügyességet, a kreativitást, a műszaki érzéket és a problémamegoldó képességet. A trieszti repülőgép-modellező egyesületben is úgy vélik, hogy ez egy kortalan sport, ha valaki 10 éves korban kezdi, akár egész életében a megszállottja maradhat.
– Miskolctapolcán az 1920-as évektől indult be a turisztikai élet. A hegyek ölelésében fekvő pihenő övezet egyre ismertebbé vált és már a II. világháború előtt felmerült az a gondolat, hogy fürdőt is építsenek. Hamarosan kiderült, hogy karsztban ilyen magas hőfokú víz Európában nincs máshol. A 30 Celsius fokos víz és a barlang klímája is gyógyhatású és mivel semmilyen ellenjavallata nincs a víz használatának, a fürdőzők korlátlan ideig tartózkodhatnak a barlangba vájt medencékbe.
– Egész életében az autó volt a szenvedélye. Walter Mayrl autóvillamossági szerelőként hivatásszerűen is foglalkozott velük, de most mint nyugdíjas hobbiszerelő ténykedik nap mint nap a garázsban, rozsdás roncsokat javít. Mutatós veterán járműveket varázsol belőlük, mégpedig az eredetihez teljesen hűen, egészen a legapróbb részletekig.
– Klemen Slakonja színész, televíziós műsorvezető, humorista és imitátor, aki ismert személyek zenés paródiáival milliós nézettségre tett szert a világhálón. A »THE MOCKINGBIRDMAN« többek között Donald Trumpot és Angela Merkelt is parodizálta, ám a legnagyobb sikert az orosz elnök paródiája, a Put-in – Put-out érte el.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria Duna TV – november 30. csütörtök 7.15
Ismétlés: Duna World – november 30. csütörtök 15.40

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább