Közelről: Kultúra a digitális világban

A november 24-i adás tartalmából

20 éves az idén a Magyar Transzplantációs Társaság , amelynek 19. Kongresszusa kezdődött tegnap Szegeden. Világszerte a szakma legnagyobb gondja a donorhiány. A szervátültetést szigorú hazai és nemzetközi jogi és orvosetikai törvények szabályozzák. A szervkivétel főbb szempontjai Európa országaiban közel ugyanazok. De milyen változásokat hozott Magyarország csatlakozása az Eurotranplanthoz? És melyek a leggyakoribb beavatkozások? Nagy Margit kérdezte Dr Szederkényi Editet, a Magyar Transzplantációs Társaság elnökét.

Hallgassa meg!

Noha egyre hidegebb van, a szabadtéri sporteseményeket illetően nincs hiány. Az év utolsó hónapja is számtalan programot tartogat még. Dobogókő környékét a múlt hétvégén a tájfutók vették birtokba, amivel egy sok évtizedes hagyomány folytatódott. Vasárnap újabb verseny, méghozzá a Gödöllői-dombságban. Szabadidő sorozatunk következik, Náray Balázs összeállítása.

Hallgassa meg!

Sohasem használt római kori színházat találtak a kutatók nem régiben Jeruzsálemben, a Siratófal szomszédságában. A régészek különösen jelentősnek tartják a színházépület megtalálását azért is, mert a korabeli írásos források, – köztük Josephus Flavius könyvei – megemlítik a Jeruzsálemben lévő római kori színházakat, de mindeddig nem bukkantak ilyen épületek nyomaira. A tudósító Shiri Zsuzsa

Hallgassa meg!

Ha egyszer valakit megfertőz a repülés szeretete, nincsen visszaút – mondja Kóré Vilmos, aki nyugdíj után sem tud elszakadni a repüléstől. Ma a sármelléki repülőtér egyik repüléstájékoztatója. Szerinte az a jó repülésirányító, aki maga is tud repülni, így pontosan ismeri a „fenti” körülményeket. Kóré Vilmossal Varga Tünde beszélgetett.

Hallgassa meg!

Kultúra a digitális világban. Ezzel a címmel szerveztek konferenciát Nagykanizsán. A rendezvény célja éppen az volt, hogy felhívja a figyelmet a digitális világ előnyeire és a témával kapcsolatos sokszor eltúlzott félelmek kezelésére. Ha ugyanis csak eszközként tekintünk rá, akkor használhatjuk előnyeit is. A konferencián készült Varga Tünde összeállítása.

Hallgassa meg!

Mesebeli díjkiosztót tartott a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. A „Gyermekeink ajánlják – nagycsaládosok meséi” című pályázat 3 legjobbnak ítélt alkotását 160 pályaműből választotta ki a zsűri. A meséket a héten mutatták be színészek közreműködésével. Gödöllei Anna összeállítása.

Hallgassa meg!

Utasi Abigél Kincső a 3. helyezett, Balázs Szabolcs a második és Csontos András Gyula pedig az első lett a Nagycsaládosok Országos Egyesületének „Gyermekeink ajánlják – nagycsaládosok meséi” című pályázatán. És még mindig a mesék világa: minél több mesét hallgat egy gyermek, annál nagyobb lesz az önbecsülése, és a küzdőképessége –állítják a pszichológusok. Mindegy hogy népmese, vagy kortárs mese, a gyermek fejlődéséhez elengedhetetlen. A legjobb, ha a saját élettörténetét is mese formájában ismeri meg. Nekünk felnőtteknek is kellene mesét hallgatnunk, néznünk. Miskolcon a napokban mesekonferenciát rendeztek. A riporter B. Tóth Erika.

Hallgassa meg!

10 nő, 10 kortárs lengyel dráma. Főszerepben a családi történetek és problémák. Holnap délután a budapesti Katona József színházban mutatják be a Polkák című kötetet. A fordítóval, Paszt Patríciával Bak Anita beszélgetett.​

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – November 24., péntek, 15:35

Tovább a műsoroldalra  >>>

Olvasson tovább