Szombat reggel: Kimagasló a brit királyi család piaci értéke

A december 2-ai adás tartalmából
 

Hogyan néznek ki, milyen képet mutatnak majd 30 év múlva a világvárosok? Milyen Mi határozza meg a városképet? Amikor a fantázia és a tudomány találkozik. Számítógépes urbanisztikai modellek készülnek a többi között Londonról, Moszkváról, Tokióról, New Yorkról. De milyen szerepe lehet a városfejlesztésben ezeknek a modelleknek? A projekt vezetője, Segey Malenkovich, a Kaspesky Lab kutatója mesél erről.

Hallgassa meg!

Fegyverügyek – Malmöben 3D nyomtatóval készült, teljes egészében műanyag, működőképes sorozatlövő fegyvereket foglaltak a rendőrök. A svéd sajtó napok óta foglalkozik a témával, szakértők szerint a 3D technika fejlődésével a kockázat is nő a fegyverek terén, hiszen ezeket az eszközöket a fémdetektorok képtelenek kimutatni. Közben Izraelben felvetődött az új „játékfegyverek” betiltása: egyre népszerűbbek a Babygunok, amelyek több alkalommal okoztak pánikot általános iskolákban. A meglehetősen valósághűre sikeredett eszközök kérdésével már a védelmi tárca is foglalkozik.

Hallgassa meg!

Múzeummá alakítják át Mohammed Yusufnak, a Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet 2009-ben meghalt alapítójának a házát. A múzeum célja emléket állítani a Nigériát csaknem 10 éve sújtó konfliktusnak. A terrorszervezet több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. A harcokban több mint 20 ezren vesztették életüket. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében mintegy 7 millió helyi lakos súlyos élelmiszerhiánnyal küszködik. Hogyan veszik fel a harcot a nemzetközi erők a Boko Harammal? (Balogh Sándor – Magyar-Afrika Társaság)

Hallgassa meg!

A klímaváltozás és a globális felmelegedés a világ tetején is érezteti hatását. Egyre inkább visszahúzódnak a gleccserek a Himalája lábánál. A változás pedig szembeötlő, főleg azoknak a sportolóknak, hegymászóknak, akik régóta járnak ide meghódítani a csúcsokat. A gleccserek csökkenésével az olyan jelentős folyók forrása is egyre feljebb kerül, mint a Gangesz.

Hallgassa meg!

Mexikóban évek óta majdnem akkora üzlet az avokádó, mint a marihuána. Az utóbbi hónapokban az ültetvények tulajdonosai fegyveres milíciákat hoztak létre, hogy megvédjék magukat és az ültetvényeiket a bűnözőktől. Amióta az exportra szánt avokádó értéke megnőtt, a mexikói kartellek és bűnbandák egymás után rabolják el a gazdákat és családtagjaikat és váltságdíjat követelnek.

Hallgassa meg!

Kimagasló a brit királyi család piaci értéke – legalábbis a Brand Finance elemző cég szerint. Rendkívül értékes márkáról van szó, ami – átszámítva – 22,8 billió forintot képvisel, amennyiben a családra úgy tekintünk, mintha egy vállalat lenne. A királyi család a dobogó harmadik helyén áll, őket a Forbes elemzése szerint az Apple és a Google előzi meg. De hogyan számolják ki egy márka értékekét? Milyen szempontokat vesznek figyelembe az elemzők?

A Vatikán karácsonyfája már néhány nappal ezelőtt megérkezett Lengyelországból. A 28 méter magas vörösfenyőt az észak-lengyelországi Elk érsekségéből szállították a Szent Péter térre, ahol fel is állították. Minden évben más országból jön az ünnepi fenyő, amit a hagyományok szerint a hatalmas Betlehem mellett kap helyet. Ferenc pápa minden évben rendhagyó programokat hirdet az adventi időszakban a szegények és a hajléktalanok megsegítésére: osztottak már telefonkártyákat, létrehoztak pápai fodrászatot, kisorsolták a pápai ajándékokat. Mivel készül a Vatikán ezen az adventen?

Hallgassa meg!

10 éves szünet után decembertől újra indul a vasúti személyszállítás a Pozsony-Rajka-Győr vonalon. A magyar és a szlovák fél erről szeptemberben állapodott meg.

Novemberben lépett életbe az Európai Unió és Kuba közötti együttműködési megállapodás, amely a kapcsolatok rendezését, illetve a politikai párbeszéd előmozdítását célozza, valamint azt, hogy támogassa a kubai gazdasági és társadalmi átmenetet. Latin-Amerikában egyedül Kubának nem volt együttműködési megállapodása az Unióval. Kuba 2014 óta sokat javított nemzetközi kapcsolatain: enyhülés következett be az Egyesült Államokhoz fűződő fagyos viszonyában és megállapodott a külföldi kormányoktól kapott hitelei kétharmadának a törléséről. Szakértők szerint a kubai forradalom „atyjának” számító Fidel Castro tavalyi halálával tovább mérséklődhet a szigetország nemzetközi elszigeteltsége. De vajon hogyan élik meg a változásokat a kubaiak?

Hallgassa meg!

Nemzetközi sport: Pénteken tartják a jövő évi oroszországi labdarúgó VB sorsolását. 60 év után hiányoznak majd az olaszok, de így is izgalmas csoportok alakulnak majd ki.

Hallgassa meg!

A legrégebbi mézeskalácsok a középkorban, a mai Németország területén készültek gyömbérrel és rózsavízzel ízesített tésztából, amit inverz faragott fa formákba nyomkodtak. A mai Lebkuchen receptekben a mézen és a fűszereken túl kandírozott narancs- és citromhéj, darált mandula és mogyoró is van. Hogyan készül a hagyományos karácsonyi sütemény a német nyelvterületen?

Hallgassa meg!

Nemzetközi kultúra

Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Kossuth Rádió – Szombat reggel – november 2., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább