Egy hazában: 20 éves a Mecseknádasdon működő, Skóciai Szent Margit Egyesület

A december 17-i adás tartalmából.
 

Ahogy legutóbbi adásunkban röviden már hírt adtunk róla: Oroszlányban, az idei Nemzetiségek Napja alkalmával bejelentették: a helyi Szlovák Tájház  bekerült a megyei kulturális értéktárba. 30 évvel ezelőtt, a tájház megalapításakor  Kiss Imréné, Viczena Anna állt a várost vezető testület élén. Emlékeit Iveta Hrubonová mikrofonja előtt mondta el.

Görög nyelvtan lépésről lépésre címmel jelent meg a Szegedi görög füzetek 13. száma. A kiadvány 15 fejezetben, azon belül 75 lépésben mutatja be és gyakoroltatja a görög nyelvet magyarázatokkal, példamondatokkal, párbeszédekkel és fordítási feladatokkal. A nyelvkönyv főszerkesztőjével, Purosz Alexandrosszal  Mándity Predrág beszélgetett.

20 éves a Mecseknádasdon működő, Skóciai Szent Margit Egyesület, amelynek tagjai főként nyugdíjasok. Templomi kórusként már évtizedek óta működik a csoport, emelve a fényét a heti miséknek. Frey István, az egyesület egyik fiatal tagja hisz abban, hogy a kórusnak van jövője, és buzdít mindenkit a belépésre. Arnold Krisztina beszélgetett vele.

A karácsonyi ünnepkörön belül az advent a horvátság számára is jelentős időszak. Elkezdődik a nagy várakozás, készülődés az év legnagyobb, legmeghittebb ünnepére. Balatinácz Renátának a lakócsai Horvát Nemzetiségi Tájház vezetője, Bunyevácz Rózsa kevésbé ismert dolgokat is elmondott a drávamenti horvátok adventhez kötődő gazdag népszokásairól.

A Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat a Csongrád Megyei Román Önkormányzattal közösen idén is megrendezte hagyományos Mikulás-ünnepségét, ahol a tradicionális vacsora a puliszka volt. A szegediek talán leginkább várt eseménye idén is nagy érdeklődésnek örvendett, jöttek románok Makóról, Magyarcsanádról, Hódmezővásárhelyről, de jelen volt a szegedi és a gyulai román főkonzul, valamint az Arad Megyei Vasile Goldis Egyetem is képviseltette magát. A kulturális programot idén Szabó Zsolt szegedi román lektor biztosította, aki Eminescu-ról tartott rövid előadást, majd Kosztándi István koncertmester, Benedkfi István zongorista kíséretében román dallamokat játszott. Petrusán Györgyöt, a Szegedi Román Önkormányzat elnökét először a találkozó hagyományairól kérdezte Kaupert Júlia.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – december 17., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább