Egyéb

A Mazsihisz elsőként szólalt fel Jeruzsálem elismerése mellett

Heisler András, a Magyarországi Zsidó hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszélt a valódi zsidó-keresztény együttműködésről, az ünnepekről, Jeruzsálem elismeréséről is.
 

A Mazsihisz vezetősége nemrégiben a Bethesda Gyermekkórházban járt.

Valóban ott voltunk, de a válaszhoz egy kicsit messzebbről futok neki. Négy egyházi kórház van Magyarországon, van két katolikus rendi kórház, van a Bethesda, ami a református egyház tulajdonában van és van a zsidó Szeretetkórház. A négy kórház a valódi életben valósítja meg a zsidó-keresztény együttműködést, párbeszédet. Most ennek keretében, a Hanuka, valamint az adventi ünnepek tiszteletére ajándékoztunk a Bethesda Gyermekkórház részére egy ultrahangos inhalátorkészüléket.

Amikor idén Magyarországon járt az izraeli miniszterelnök, akkor Orbán Viktorral ellátogatott a Dohány utcai zsinagógába, valamint a Goldmark terembe, ahol beszédeket tartottak. Ön is felszólalt, beszédének volt egy része, amit akkor nem nagyon idéztek, ami szerint arra kérte a politikusokat, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a világ ismerje el Jeruzsálemet a modern Izrael Állam fővárosának. Akkor úgy tűnt, süket fülekre találtak a szavai, ám ma már mintha másként lenne.

 

Azt azért már akkor is lehetett tudni, van ennek a kérdésnek valamilyen politikai realitása, azt persze nem tudtuk, hogy ez miként tudna megvalósulni, ahogy ma sem, mert még azért ez nem dőlt el, persze az Egyesült Államok kivételével. Az európai országok közül elsőként a Cseh Köztársaság ismerte el Jeruzsálemet Izrael Állam fővárosaként. Hozzátartozik ehhez, hogy 2017. júniusában ülésezett a Zsidó Közösségi Kerekasztal, ahol a hazai zsidó szervezetekkel ül le a kormány. Itt a Mazsihisz oldaláról én vetettem fel, kérve a kormányt, vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy a magyar kormány ismerje el Izrael Állam fővárosának Jeruzsálemet. Ez volt az első lépésünk, a második az volt, amikor Benjamin Netanjahu látogatásán a két miniszterelnök felé ezt a felvetést megismételtük. Ma már Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, úgy gondolom, ma már több európai ország is csatlakozik majd ehhez. A politikai realitásokat tekintve, úgy gondolom, Magyarország majd a választások után tér vissza ehhez a kérdéshez. Azt mindannyian tudjuk és értékeljük is, hogy a magyar kormány remek kapcsolatokat ápol Izraellel, a magyar kormány, ahol csak tud és lehet, megpróbál kiállni Izrael érdekei mellett, ez a magyarországi zsidó közösségnek is rendkívül fontos. Már azért is, mert ha Izrael és Magyarország között jók a kormányszintű kapcsolatok, az csak pozitív üzenetet hordozhat a zsidó közösség számára.

Hallgassa meg!

Halljad Izrael – Kossuth – december 29., péntek, 13:30

Szerkesztő-műsorvezető: Breuer Péter
Főszerkesztő: Mucsányi János
Hangmester: Poór István
Gyártásvezető: Hegyi Gyöngyi

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább