A feladat a neológia utánpótlásának nevelése a bölcsődétől az egyetemig

Dr. Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója értékelte a 2017-ben történteket, szóba került az új kóser bolt, valamint a szervezet oktatási intézményei is. Az ügyvezető igazgatót Breuer Péter és Fazekas Ágnes kérdezte.
 

A polgári év végén számadást sokan készítenek számadást. Mi volt jó, mi volt rossz ebben az évben a Mazsihisznél?

Ha a szervezet gazdálkodásáról, gazdaságáról beszélünk, akkor el lehet mondani a gazdaság kimondottan jó irányba fejlődik. Van az alapszabályunkban egy elvárás a vezetéssel szemben, hogy egy zárt pénzügyi rendszer működjön, ebben évről évre előre tudunk lépni. Számos dolgot vetettek a Mazsihisz szemére korábban, ezek mindegyike mára már ki van védve, olyan rendszer működik, amelyik biztosítja a rendelkezésünkre álló pénzforrások leggazdaságosabb felhasználását.

A nagy hidegben is működnek a zsinagógák, meleg van, hiszen reggel és este is van minjen a 16 pesti zsinagógában?

Úgy tudom, hogy nem érkezett ilyen irányú panasz. Hozzátartozik, a legnagyobb zsinagógát, a Dohány utcait télen nem használjuk, a Hősök Templomában gyűlünk össze, ott rendben van minden.

Az egyházak igyekeznek megjelenni az élet számos területén, így tett a Mazsihisz is, amelynek legújabb irányú vállalkozása volt egy kóser bolt megnyitása a Lehel téri piacon.

Egy régi vágya teljesült ezzel a Rabbiságnak, hogy azok számára, akik kóser kosztot esznek otthon is, és nem jogosultak a mi étkeztetésünkre, tudjanak maguknak venni kóser élelmiszereket, elsősorban kóser húst, ez volt az, aminek a beszerzése okozott gondot. Most itt szerencsére van elegendő mennyiségű áru, így a kóser termékeket nem csak rendszeres fogyasztók vehetik, hanem azok is, akik ki szeretnék próbálni őket. Ezzel a lépésünkkel igyekszünk piacot teremteni, a kóser élelmiszerek fogyasztása még nem tömeges mértékű Budapesten, tudni kell azért, a kóser élelmiszerek, a húsok drágábbak az átlagosnál, de azért nem sokkal.

A Mazsihisz egyházként működtet több oktatási intézményt is, mi történik ezekben?

Kezdeném a sort a bölcsődével, három évvel ezelőtt épült egy kiegészítése az óvodánknak, itt működik a bölcsőde, ami tömve van, teljesen betöltötték a helyeket. Mi határozottan azt szeretnénk, hogy nálunk a neológia utánpótlásának a nevelését, ha lehet így mondani, a képzését kezdjük el már a bölcsődétől kezdve egészen az Zsidó Egyetemig.

Iskola?
A Scheiber iskola, amelyik 12+1 évfolyamos, ez az intézmény a pénzügyi feltételek tekintetében jól kondicionált, azt szoktam mondani, amit a fenntartó megtehet egy intézménnyel, azt mi meg is tesszük. Az iskola eredményes, kevesen tudják, hogy az elmúlt évben a végzetteknek több mint a 90 %-a tanult tovább, többnyire nem is önköltséges képzésben. az élet minden területén, de voltak olyan diákjaink, akik az OR-ZSE valamelyik szakán tanulnak tovább, de olyan is, aki hebraisztikát tanul másutt. Összefoglalva, nagyon is odafigyelnünk az oktatásra, de vannak már más elképzeléseink is.

Hallgassa meg!

Halljad Izrael – Kossuth – december 29., péntek, 13:30

Szerkesztő-műsorvezető: Breuer Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább