Zenebeszéd: Beethoven: III. (Eroica) szimfónia

A január 27-i adás tartalmából.

Beethoven 1803-ban, dacolva súlyosbodó fülbajával, Heiligenstadtban vázolta fel hatalmas Esz-dúr szimfóniáját. „Ennél a szimfóniájánál Bonapartera gondolt Beethoven – tudósít ezidőtájt egyetlen tanítványa, Ferdinand Ries – Bonapartera első konzul korában (1799-1804). Abban az időben rendkívül nagyra tartotta őt és a legnagyobb római konzulokkal mérte össze. Én is, meg más barátai ott láttuk ezt a szimfóniát az asztalán, már partitúra alakjában; a címlapon legfelül Bonaparte neve állott, legalul: Luigi van Beethoven, semmi több… Én vittem meg neki elsőnek a hírt, hogy Bonaparte császárrá kiáltatta ki magát, mire dühbe jött és felkiáltott: Hát ez is csak közönséges ember, semmi más! Most majd lábbal tiporja az emberi jogokat, és csak saját hiúságának él; most majd mindenki másnak fölébe állítja magát és zsarnokká lesz! Odalépett az asztalhoz, megfogta szimfóniája címlapját, végig kettészakította és a földre dobta. Az első lapot aztán újra leírta és csak ekkor kapta a szimfónia új címét: Sinfonia Eroica”
Beethoven évekkel korábban találkozott Bernadotte tábornokkal, aki Napóleon követségét vezette Bécsbe. A francia forradalom eszméiért lelkesedő, megrögzötten republikánus érzelmű zeneszerző ekkor kaphatta nagyon kedvező benyomásait az egykori korzikai káplárról, és érthető csalódása a tábornok-konzul gyors elbizakodottságán. Különös elégtételt érezhetett 1821 májusában, amikor tudomást szerzett a Szent Ilona szigetére száműzött Napóleon halálhíréről: „Ehhez már régen, 20 éve megkomponáltam a kísérőzenét” célzott valószínűleg a II. tétel megrendítő gyászindulójára.
A III., „Eroica” szimfónia valóban egyike Beethoven leghatalmasabb alkotásainak. De hogy milyen újításokat hozott benne létre a zeneszerző? És vajon mi igaz az ismert anekdotákból?

Többek között ezekre a kérdésekre válaszol Zenebeszéd mai műsorában Farkas Zoltán zenetörténész.

Zenebeszéd – Bartók Rádió – január 27., szombat, 15:06

Szerkesztő-műsorvezető: Katona Márta

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább