Család-barát

Palóc ételek

Kolbászleves:

Hozzávalók:
-1 szál kolbász
-2 db sárgarépa
-2 db petrezselyem
– 1 db zeller
– 2 db burgonya
– só
-víz
– 1 tojásból készült reszelt tészta

Elkészítés:
A vízbe beletesszük a feldarabolt kolbászt, a felaprított zöldséget, sót és megfőzzük. Az elkészült levesbe rakjuk bele az 1 tojásból készített reszelt tésztát.

Húsos haluska:

Kacsamell elkészítése:

Hozzávalók:
-1 db kacsamell
-3-5 dkg zsír
-1 db vöröshagyma
-pirospaprika
-2-3 db babérlevél

Elkészítés:
A zsíron a felkockázott hagymát megdinszteljük. Pirospaprikát teszünk rá és a feldarabolt kacsamellet. Megszórjuk sóval, majd pároljuk, főzzük. A végén adjuk hozzá a babérlevelet.
Haluskával tálaljuk.

Haluska elkészítése:

Hozzávalók:

-1 kg meghámozott burgonya
-kb.40-50 dkg liszt
-só

Elkészítés:
A meghámozott nyers burgonyát lereszeljük, teszünk bele sót, majd annyi lisztet, amennyit felvesz úgy, hogy puha tésztát kapjunk. A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd teszünk rá zsírt vagy olajat, hogy ne tapadjon össze. A kész kacsamellel tálaljuk.

A kész haluskát ajánljuk:
-hús köreteként
-túróval és sült szalonnával
-sült káposztával
-hordóskáposztával
-tojással
-lecsóval

További olvasnivalók