Család-barát

Céklás-feketeribizlis étcsokoládé mousse (tányérdesszert)

mandulás jaconde:
tojásfehérje 100 g
cukor 20 g
mandulaliszt 150 g
porcukor 130 g
tojás 4 db 200 g
olvasztott vaj 30 g
kakaó 20 g
A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral, az egész tojásokat simára keverjük a porcukorral és a mandulaliszttel, majd hozzákeverjük a fehérjehabhoz és lazán belekeverjük a szitált kakaót és az olvasztott vajat. Csomómentesre, simára keverjük, majd szilikonos sütőpapírra lapot kenünk és sütjük; 170°c, 7-8 perc, világosbarnára. Sütés után karikával, kiszúróval méretre szúrjuk.

étcsokoládé mousse:
Tej 100 g
Tejszín 100 g
Étcsokoládé 300 g
Tejszínhab 200 g
Zselatin (oldott) 20 g
Só 2 g

A tejet és tejszínt felforraljuk, ráöntjük a csokira és simára keverjük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a zselatint és a tejszínhabot, majd desszert formába a piskótalap tetejére töltjük és fagyasszuk.

cookies (csokis keksz):
gluténmentes liszt 25 g
mandula liszt 25 g
vaj 30 g
cukor 30 g
barnacukor 20 g
tojás 10 g
kakaó 10 g
szódabikarbóna 1 g
só 1 g
A hozzávalókat gyors gyúrással, tésztává gyúrjuk, majd hűtőben dermesztjük. 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk és sütjük; 160°c, 15 perc. A kihűlt kekszet apró darabokra tőrjük.

feketeribizli coulis (lekvár, zselé):
200 g feketeribizli
40 g cukor
10 g pektin
20 g zselatin(oldott)
A fekete ribizlit felforraljuk, leturmixoljuk, majd belekeverjük a cukorral elkevert pektint és oldódás után az olvasztott zselatint. Szitán áttörjük! Miután kihűlt nyomózsákba helyezzük!

1 db nagyobb alaposan megmosott céklát alufóliába csomagolunk és sütőben megsütjük! (ha pálcikával megszúrjuk, könnyedén belecsúszik) Ha kihűlt, megpucoljuk, és apró egyforma kockákra vágjuk!

Összeállítjuk a tányér desszertünket; A csokoládé mousse-t a tányér közepére helyezzük, körbe szórjuk a cékla kockákkal, a nyomózsákból a desszertre és mellé nyomjuk félgömb formára a fekete ribizli coulis-t, és köré szórjuk a csoki morzsát!

További olvasnivalók