Egyéb

Nem ér véget semmiféle tradíció

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszélt a szervezet megemlékezéseiről, valamint az egyre növekvő nemzetközi súlyáról, de szóba került még többek között a 2019-es Európai Maccabi Játékok szervezése is.
 
Hallgassa meg!

A Mazsihisz idén is megszervezte megemlékezését a Dohány utcában, milyen volt a rendezvény?

Mondhatom, hogy emelkedett hangulatú volt a megemlékezés, a Dohány utcai zsinagóga sírkertjébe az Élet Menete Alapítvány hozott el egy vándorkiállítást, ami a Nemzetközi Élet Menete programjairól szól, nagyon érdekes fényképekkel, izgalmas leírásokkal. A rendezvényen itt volt a Nemzetközi Élet Menete vezetője, Aharon Tamir is. Ő elmondta azt is, dicsérve a hazai szervezetet, hogy a magyarországi Élet Menete Alapítvány egészen másként fogja fel a feladatát, tökéletesen látszik, amikor a hazai vonulás van évről évre, akkor ezen több tízezren vesznek részt, amire nagyon kevés példa van másutt. Arról nem beszélve, hogy a hazai Élet Menete Alapítvány, amelyik nagyon sok önkéntessel dolgozik együtt, bővítette tevékenységét, többek között a vagonkiállítással, amit az ország számos pontjára már elvittek.
A megemlékezésen felszólalt Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, aki beszédét azzal zárta, egy tradíció ért véget. Ön szerint mire gondolt az államtitkár?
Nem tudom pontosan megmondani, hogy mire gondolt, hiszen nem ér véget semmiféle tradíció. A konfliktus arról szólt, hogy az addig megtervezni szándékozott Horthy emlékmisét, ahol – mint a szervezők elmondták – tisztelettel és szeretettel emlékeztek volna meg a kormányzóról, azt a mi véleményünk szerint sem szabad megtartani a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján. Nekem akkor is az volt a véleményem, hogy ez történelemhamisítás és kegyeletsértés. Ezért szólaltunk fel az elképzelés ellen, persze hozzátettük, mindenkinek joga van megemlékezni és emlékmisét tartani, ha jól tudom, közel tíz éve tartanak megemlékezéseket, emlékmiséket Horthyról az ország több pontján, így ebben a templomban is, ahova ezt szervezték. Az emlékezés, az emlékmise az mindenkinek a személyes magánügye, azonban vannak határok, amiket egyszerűen nem lehet átlépni! Annak nagyon örültünk, hogy ezt a megemlékezést végül nem január 27-én a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján rendezték meg a szervezők.
Magyarországra látogatott Nathan Sharansky, a Szochnut, Jewish Agency vezetője, aki egy előadást is tartott Budapesten. Mi hangzott el ezen az eseményen?
Nathan Sharansky már közel nyolc éve vezeti a Szochnutot, volt korábban miniszter, miniszterelnök-helyettes, ma is egy erős figurája az izraeli közéletnek. Az általa vezetett intézmény a diaszpórában élő zsidókkal foglalkozik, most azért jött Magyarországra, hogy közvetlen információkat szerezzen a helyi zsidó közösség tagjaitól, vezetőitől. Sharansky úr egyébként ugyanúgy fogja fel Izrael és a diaszpóra kapcsolatát, mint ahogyan azt mi, Magyarországon élő zsidók is gondoljuk. Ő egyébként egy kőkemény ember, egy kőkemény politikai szereplője Izraelnek, aki korábban a Szovjetunióban élt, ahol politikai okokból börtönözték be, majd egy jelentős nemzetközi összefogásnak köszönhetően szabadult és hagyhatta el az országot, hogy utána Izraelben kezdjen új életet. Mindig is azt hangoztatta, a diaszpórának erősnek kell lennie a világban, ahogy erős kapcsolatokra van szükség a diaszpóra és Izrael Állam között.
Több találkozót is lebonyolítottak Sharansky úrral.
Valóban, az Izraeli Kulturális Intézetben volt egy szakmai megbeszélés, ahol több zsidó szervezet is képviseltette magát, majd este egy nagyszabású fogadásra került sor, ahol nagyon sokan voltunk jelen, itt nagyon sok érdemi megbeszélésre került sor.
A 2017-es év végén írta alá a miniszterelnök azt a kormányhatározatot, amely a zsidó Szeretetkórház megújításához nyújtott állami támogatásról rendelkezik, közel ötmilliárd forint értékben.
Pontosabban 4.8 milliárd forintról van szó, ez egy hároméves program keretében kerül felhasználásra. Egy nagyon komoly fejlesztésről van szó, tudni kell, a Szeretetkórházunk valamikor egy menháznak épült, így elég kedvezőtlen kórházi körülményeket tud biztosítani. Ennek okán a kórházi vezetés tervei szerint egy nagyon komoly építészeti felújításon esne át az épület, majd úgy lenne kialakítva, hogy megfeleljen egy modern gerontológiai központ elvárásainak, amely központ regionálisan fedné le ezt a feladatot.
A hazai pártok egymás után tesznek látogatást a Síp utcában, noha Ön többször is kijelentette, egyetlen párt mellett sem fognak kiállni, senkiért sem fognak szót emelni.
Valóban, jöttek már hozzánk jobb- és baloldali pártok, kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt. Mi többször is deklaráltuk, nem kívánunk a választásokba beavatkozni, mi „csak” arra biztatunk mindenkit, éljen a demokratikus jógával, szavazzon, mert ez egyfajta kötelesség is. Ugyanakkor azt is deklaráltuk, az olyan egyházpolitikai, oktatási, egészségügyi kérdésekben, amelyek minket is érintenek, nagyon szívesen megosztjuk másokkal a saját értékeinket bármelyik demokratikus politikai párttal.
Ön nem csak a Mazsihisz elnöke, a Zsidó Világkongresszus alelnöke is, ebbéli minőségében mi a véleménye a hazai és a nemzetközi zsidó szervezetek kapcsolatáról?
Két jelentős szervezetben töltünk be komoly pozíciót, a Zsidó Világkongresszus egyik alelnöki tisztét a Mazsihisz tölti be, az Európai Zsidó Kongresszus Végrehajtó Bizottságába meg tavaly választottak be, ahol szintén alelnöki pozíciót kaptam. Hozzá kell tennem, nem csak a pozíciókban, hanem a munkában is egyre többször számítanak a véleményünkre, komoly együttműködéseket tudunk kialakítani. Volt olyan időszak a nemzetközi zsidó szervezeteknél, amikor a magyar tagok megjelentek és elkezdtek „sírni”, hogy milyen szegények vagyunk, szerencsére ma már egészen másként működik ez. Ma már projektjeink, elképzeléseink vannak, véleményünk, jövőképünk van, persze ha ehhez szükség van anyagi támogatásra, akkor kérünk, de alapvetően egy komoly együttműködés és egy partneri viszony van kialakulóban.
Budapestre jön jövőre az Európai Maccabi Játékok, lehet tudni, hogy hol tartunk az előkészületekben?
Két irányban zajlanak az előkészületek, az egyik az maga a versenyeknek a szervezése, a másik pedig a versenyek infrastrukturális alapjának a megteremtése. Ez utóbbi végre elkezdődött, a volt Taurus telepen jön létre egy sportközpont, ami majd otthont ad az Európai Maccabi Játékoknak, a verseny után pedig az MTK kezelésébe kerül, bízunk abban, lesz ebben a sportkomplexumban egy kisebb rész, ami a Maccabi VAC és a zsidó közösség kezelésébe kerülhet majd. A játék szervezése, a szállodák megkeresése, a kóser étkezés biztosítása és sok más logisztikai feladat megoldása folyamatban van, egy nagy csapat dolgozik ezen komolyan.
Még ugyan messze van, de már készülni kell a következő zsidó ünnepekre, mint például a Pészahra. Honnan szerzik be idén az ünnepi külön ételeket, alapanyagokat?
Nem tudom, elnökként nem kell ezzel foglalkoznom, azt tudom, minden évben a szervezetünk menedzsmentje biztosítja a szükséges ételeket, az alapanyagokat.
Azért is kérdeztem az ételellátást, mert sokan nem tudják, hogy a Mazsihisz sok embernek nyújt mindennap meleg ételt.
250 adag meleg ételt viszünk ki minden egyes nap a rászorulóknak, ez havonta 7500 adagot jelent, el is juttatjuk hozzájuk, ez is mutatja, a mi jótékonysági és szeretetszolgálati aktivitásunk nagyon is erős.
De ha ennyi jót tesznek, akkor azt miért tartják titokban, miért nem lehet erről többet tudni?
Talán azért is, mert ez is a mi aktivitásunk része, nem médiaeseményként zajlanak le ezek a dolgok nálunk. Nálunk az a legtermészetesebb, hogy minden délben elindulnak a gépkocsik és a munkatársaink kiviszik a 250 adag ételt. Persze gondolkodunk azon, hogy nagyobb visszhangot adjunk ezen tevékenységünknek is, hiszen ez egy nagyon fontos és komoly szociális szolgáltatása a Mazsihisznek.

Halljad Izrael – Kossuth – február 2., péntek, 13:30

Szerkesztő-műsorvezető: Breuer Péter

Videó ajánló

Olvasson tovább