Cine-java - a legjobb filmzenék: Oscar-díjasok

A február 24-i műsor tartalmából.
 

Egy bő héttel az idei Oscar-díj átadása előtt, olyan filmek zenéit idézzük, amelyek megkapták a szobrocskát. Tíz évenként haladunk vissza az időben.
2008-ban Dario Marianelli muzsikáját idézzük, amelyet a Vágy és vezeklés című mozihoz komponált. A Vágy és vezeklés (Atonement) 2007-ben készült brit dráma Joe Wright rendezésében. Az Ian McEwan azonos című regényén alapuló film főszereplői James McAvoy és Keira Knightley. A 80. Oscar-gálán 7 jelöléséből, mely magában foglalta a legjobb filmet is, egyet váltott díjra: Dario Marianellit jutalmazták a filmzenéért.
1998-ban a mai napig is rendkívül népszerű film, a Titanic nyert Oscart, mégpedig 11-et és ebben benne volt a legjobb filmzenéért járó is, amelyet James Horner írt. Műve minden idők legnagyobb példányszámban eladott (nagyzenekari) filmzenealbuma lett. Az album vokalistája a norvég Sissel Kyrkjebø, ill. hallhatjuk Céline Dion előadásában a film betétdalát, a My Heart Will Go On-t is. Az egész világon hatalmas sikert aratott. A most következő témáról így írt egy kritikus: „A lágy zongorajátékra íródott „Rose”-t támogató vonósok, illetve énekhang csak úgy bekúszik hallójáratunk üregébe. Horner ténylegesen kitett magáért, és mi csak örülhetünk, hogy ilyen zene is kikerül kezei közül.”
Még tíz évet visszamegyünk az időben. 1988-ban is egy világhírűvé vált film, Bernardo Bertolucci filmeposza, Az utolsó kínai császár kapta a legtöbb Oscar-díjat, nyolcat. A film zenéjét hárman jegyzik, Cong Su, Ryuichi Sakamoto és David Byrne. A főtémát halljuk most, amelynek szerzője Ryuichi Sakamoto.
1978-ban a legtöbb szobrocskát elnyert zeneszerző, John Williams nyerte el 3. Oscar díjat. Az egyik legnépszerűbb alkotásáért, a Csillagok háborújáért. George Lucas jóbarátjának, Steven Spielbergnek köszönheti, hogy megismerhette John Williamset. S míg Lucas sokszor elviselhetetlen munkamódszere miatt rendszeresen elpártoltak tőle az alkotótársak, Williams végig követte az úton egészen máig, és együtt fejezték be a Star Wars-sagát is. Lucas, ha valaha is arról kérdezték interjúkban, hogy mi volt számára mindig a legélvezetesebb a hat közös film elkészítésében, szinte gondolkodás nélkül vágta rá: „A zene, és a munka Johnnyval.”
Két héttel ezelőtt már hallottak részleteket Elmer Bernstein Ízig-vérig modern Millie című film-musicaljéből. 1968-ban ez az alkotás nyerte el az aranyszobrocskát. Bernstein 14 jelölése közül ez volt az egyetlen, amit meg is kapott.
1958-ban, egy a klasszikus műfajokban is maradandót alkotó zeneszerző, Malcolm Arnold kapta az Oscar díjat, a Híd a Kwai folyón című háborús alkotásért. Az 1957-ben bemutatott, színes brit-amerikai háborús film, amely Pierre Boulle azonos című regényéből készült. A film egyik legismertebb muzsikája, egy slágerré vált induló, melyet a filmben a katonák kórusban fütyülve adnak elő, nem Arnold szerzeménye, így most nem ezt idézzük.
Mai műsorunk utolsó muzsikája a pont 50 évvel ezelőtt Oscar díjat kapott – nálunk szinte ismeretlen alkotás – A kettős élet című film, amelynek zeneszerzője Rózsa Miklós, rendezője pedig Cukor György. Álljon itt a zeneszerző legismertebb mondása: „Az első és legfontosabb dolog a filmes szakmában egy komoly zeneszerző számára az, hogy megtanuljon stopperórával komponálni.”

1. Dario Marianelli: Vágy és vezeklés – The Cottage On The Beach (Jean-Yves Thibaudet – zongora, Angol Kamarazenekar, vez.: Benjamin Wallfisch)
2. James Horner: Titanic – Rose (az énekkart és a zenekart vez.: a szerző)
3. Ryuichi Sakamoto: Az utolsó kínai császár – Főtéma (a zenekart vez.: Gavyn Wright)
4. John Williams: Csillagok háborúja – Főtéma (Londoni Szimfonikus Zenekar, vez.: a szerző)
5. Elmer Bernstein: Ízig-vérig modern Millie – Finálé (Julie Andrews – ének, Universal Filmgyár Ének- és Zenekara, vez.: George Roy Hill), 6. Malcolm Arnold: Híd a Kwai folyón – Munka a hídon (a zenekart vez.: a szerző)
7. Rózsa Miklós: A kettős élet – Főtéma (ismeretlen előadók)

Cine-java – Bartók Rádió – február 24., szombat, 12:05
(ism.: február 21., szerda, 9:30)

Szerkesztő-műsorvezető: Veisz Gábor

Olvasson tovább