Család-barát

Vegán „túrós” csusza

Hozzávalók 3-4 személyre:
• 300 g durum lebbencs tészta
• 1 tömb natúr bio tofu
• 1/2 tömb füstölt tofu
• 400 g szójatejföl
• 2-3 teáskanál citromlé (elhagyható)
• 1 csokor friss kapor
• 2 evőkanál növényi olaj (napraforgó, olíva, kókusz)
• Kókuszolaj a tofubacon sütéséhez
• Teriyaki szósz (vagy szójaszósz)
• Só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
• A lebbencs tésztát picit összetörjük és sós, lobogó vízben aldentére főzzük. (ne főzzük szét és olaj sem kell a vízbe).
• Közben a sima tofut kezünkkel összemorzsoljuk, ráöntjük a szójatejfölt, beletesszük az apróra vágott friss kaprot, sózzuk. Ha nem elég savanyú, beletesszük a 2-3 teáskanál citromlevet és jól összekeverjük. Betesszük a hűtőbe.
• A füstölt tofut fél cm-es szeletekre vágjuk és egy serpenyőbe kókuszolajat teszünk. Mikor az olaj már forró beletesszük a tofuszeleteket és mindkét oldalát lepirítjuk. Ezt magas hőfokon csináljuk. Majd lejjebb vesszük a hőfokot és ráöntjük a sülésben lévő tofuszeletekre a teriyaki szószt (vigyázat csapkodhat). Majd a serpenyőt körbe-körbe forgatva eloszlatjuk a szószt mindenhova. Ebben sütjük tovább a tofut (1-2 perc), majd a másik oldalát is. Végül kiszedjük egy tányérra és ha kicsit hűlt, kis kockákra felvágjuk.
• A tészta közben megfőtt, leszűrjük.
• Egy nagyobb serpenyőben vagy fazékban olajat hevítünk és a tésztát beletesszük. Jól lepirítjuk.
• Végül a forró tésztára öntjük a kapros “tejfölünk” kb. 2/3-ad részét, jól összekeverjük.
• Tálaláskor szedünk ki a “túrós” csuszából egy tányérra, majd 1 evőkanállal még teszük a kapros “túró”-ból is a tetejére és megszórjuk a füstölt tofu”bacon”-nel.

További receptek >>>

További olvasnivalók