A tűznek mindig égnie kell!

Darvas István főrabbi a hetiszakaszról beszélt, valamint arról is, hogy ne a rutin vezesse a cselekedeteinket.
 

Mi is a héten a hetiszakasz?

A héten Cáv hetiszakaszát olvassuk, de kivételesen ez a szombat nem a hetiszakasz nevét viseli, hanem úgy hívjuk, hogy Sabat Hágádol, azaz Nagy Szombat. Azért ez a neve, mert a Pészahot megelőzően, a kivonulás előtt volt egy nagy csoda. Ennek a napnak volt egy micvája, egy vallási előírása, ne feledjük, még a Tóraadás előtt vagyunk, ez a micva arról szólt, hogy minden családnak kellett venni egy bárányt, amit le is kellett vágni a kivonulás előtt. A csoda az többrétű volt, a bárány az egyiptomiak szemében szent állat volt, de mégsem akadályozták meg, hogy az őseink vegyenek. Az is egyfajta csoda volt, hogy ezt a szombatot minden zsidó megtartotta. Ilyen Sabat azóta sem történt és ez emlékeztet minket arra, hogy volt olyan, amikor minden hitsorsosunk éppen azzal foglalkozott, amivel kellett.

A zsidó hagyomány szerint pedig éppen akkor jön majd el a Messiás, ha minden zsidó megtartja a szombatot, legalább kétszer.

A Messiás eljövetelére való elképzelések nagyon sokszínűek, többek között ez is szerepel köztük, de vannak ettől teljesen eltérő víziók is, például az, ha nem tartunk meg semmit, akkor is eljön a Messiás. A középkori ál Messiások meg is próbáltak erre rájátszani. A rabbiknak általában az a tanácsa, hogy ne is a Messiás eljövetelén dolgozzunk, hanem csak egyszerűen tartsuk be az előírásokat.

A Nagy Szombat ellenére, ugye Cáv hetiszakasza kerül felolvasásra a zsinagógákban?

Valóban felolvassuk, ennek az elején szerepel egy gondolat, ami nem csak a Nagy Szombaton, hanem egyébként is méltó a figyelemre. Itt az áldozati oltárról van szó és azt az előírást kapjuk, hogy az oltár tüzének mindig égnie kellett. Tekintettel arra, hogy több mint kétezer éve nincsen oltárunk, ezért a bölcseink megtalálták ennek a gondolatnak a jelentőségét. Arra gondoltak, hogy mindez igaz az egész szolgálatra, azaz, aki Isten szolgálatába áll, itt nem csak a rabbikra gondolok, hanem minden zsidóra, aki valamilyen kapcsolatot is ápol a saját hagyományrendszerével, szóval nekik kell ezt a gyakorlatot úgy végezni, hogy ez a tűz soha nem aludjon ki. Pontosabban, ne a rutin vezesse azokat a cselekedeteket, amiket vallásgyakorlás címén művel, hanem próbálja meg a lelkesedés tüzét fenntartani, hanem mindig megújulva álljon oda az Örökkévaló parancsolatait teljesíteni. Ez nem jelenti azt természetesen, hogy ha valaki éppen nem lelkes, vagy rossz hangulatban van, akkor az isteni parancsok ne vonatkoznának rá, inkább fordítva, hogy az ember próbáljon meg mindig valamilyen pluszenergiát elővenni, hogy teljesíteni tudja a parancsolatokat.

Az Ön által vezetett Bét Jehuda zsinagóga hogyan készül a Nagy Szombatra?

Ez egy különleges Sábát Hágádol lesz, mert az egyik fiatal hitsorsosunknak éppen a héten volt a körülmetélése, most lesz az első alkalom, hogy eljön a zsinagógába azóta és nevet is kap majd a Tóránál. Mellette ugyanazt tesszük, mint minden más közösségben, imádkozni fogunk, annak reményében, hogy az imáink meghallgatásra találnak, meg azért is, hogy a hamarosan beköszönő Pészah mindenkinek azt hozza el, amit vár. Pénteken este hatkor, szombaton reggel kilenckor kezdünk.

Halljad Izrael – Kossuth – március 23., péntek, 13:30

Szerkesztő-műsorvezető: Breuer Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább