×

Váradi Gyula, a Virtuózok 2016 Nagyok korcsoportjának győztese mesélt nekünk...

Immár negyedik évadához érkezett a klasszikus zenei tehetségkutató műsor. Sorozatunkban a korábbi évadok szereplőit, győzteseit kérdezzük, hogyan alakult zenei pályafutásuk az elmúlt években, milyen lehetőségekhez jutottak a Virtuózok által.
 

Váradi Gyula vérében van a zene, hiszen a családjában mindenki zenész. Gyuszi már az első szériában is megmérettette magát, igaz, akkor csak az elődöntőig követhettük figyelemmel hegedűjátékát. De már ezt követően is számos lehetőséget hozott számára a Virtuózok, a mindig jó kedélyű hegedűs nem egyszer nagy hallgatóság előtt, koncerteken tehetett tanúbizonyságot tehetségéről. Ezen alkalmaknak köszönhetően folyamatosan fejlesztette színpadi jelenlétét, elsajátította azt a rutint, melynek köszönhetően sikerült legyőznie lámpalázát. Így édesanyja és barátai biztatására 2016-ban ismét jelentkezett a Virtuózokba, ahol az akkor a zsűriben helyet foglaló Némethy Attilától kapott hegedű segítségével először az elődöntőbe jutott be, onnan pedig egészen a döntőig és végül a fináléig menetelt. És még ott sem értek véget Gyuszi sikerei: Miklósa Erika példaképnek nevezte őt és még Batta András szívét is sikerült megdobogtatnia csodálatos produkciójával. Korcsoportjának győzteseként egy éven át, havonta 500 000 forint nyereményben részesült, és lehetősége nyílt a Berlini Filharmonikusok koncerttermében bizonyítani rátermettségét, mely nagyban hozzájárult szakmai fejlődéséhez.

A fiatal tehetség kiemelkedő adottságát nemcsak a Virtuózok zsűrije és közönsége ismerte el. A 2017-es esztendőt az ő hegedűjátékával is köszönthettük a Zeneakadémián, mely Gyuszi kedvenc fellépőhelye lett – a Művészetek Palotája mellett. A ifjú Virtuóz nem csupán a világot ismerhette meg, hanem számos életre szóló élménnyel is gazdagodott, hisz alig 2 évvel első jelentkezése után, 19 évesen, a világhírű Plácido Domingo operaénekessel koncertezhetett a Papp László Budapest Sportarénában. Elmondása szerint ez hatalmas élmény volt számára és ha rajta állna, bármikor megismételné.

Az elmúlt másfél évben több mint 120 alkalommal állt színpadra, többek között Olaszországban, Németországban, Erdélyben, Brüsszelben és Párizsban is. Olaszországban, a Ravenna Festival-on pedig nem csak ő, de még néhány Virtuóz a MÁV Szimfonikus Zenekarral örvendeztette meg a lelkes közönséget; a jó hangulatú, fergeteges sikerű hangversenyen a Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás vezényelt.

Vérbeli zenészhez méltó módon a fiatal hegedűvirtuóz nem elégszik meg azzal, amit eddig elért, továbbra is naponta legalább 4-5 órát gyakorol. A legkedvesebb mű, amit örömmel játszik bármikor, Brahms hegedűversenye. Célja, hogy szólistaként is sikereket érjen el és zenei tanulmányait külföldön folytathassa.

Virtuózok 2018 hamarosan a Duna Televízión!

Tovább a műsoroldalra! >>>