ALPOK-DUNA-ADRIA: 500 éves baldachin orgona

Az április 5-i adás tartalmából.
 

Elhunyt Branko Lentić, a horvát televíziózás ikonikus alakja. A 80 éves korában távozó filmest, az idén 35 éves Alpok – Duna- Adria közös televíziós magazin egyik fő pártolójaként, szorgalmazójaként tartják számon, aki képes beszámolóival, kézzel fogható közelségbe hozta a varázslatos szépségű, horvát tengerpartot. Először felidézzük egykori kollégánk alakját és kötődését műsorunkhoz, majd a Brela vidékéről készített filmjével emlékezünk rá.

A régi jó szatócsbolt ma már ritkaságszámba megy. Ezzel szemben Würzburgban még úszó vegyeskereskedés is működik, amelyet a Majnai Hajózási Szövetkezet üzemeltet. Elérni persze nem csak úszva lehet, az üzlet a Majnán horgonyoz a kísérőhajójával együtt. Itt a legénység az év minden napján bevetésben van.

A dél-tiroli Vinschgau régióban, a Churburg vár orgonája azok közé a ritka hangszerek közé tartozik, amelyek a reneszánsz korból maradtak ránk, és mindmáig működőképesek. Mintegy fél évezrede készítették, a több mint 300 síppal rendelkező asztali orgonát, amelyet elsősorban nem egyházi rendezvényeken, hanem világi ünnepeken használtak.

Silvan Omerzu sokoldalú bábkészítő, rendező, díszletfestő, illusztrátor és szobrász. Miután, a Ljubljanai Pedagógiai Karon végzett, Prágában képezte magát tovább, ahol a bábozásnak gazdag hagyománya van. A Szlovén Ifjúsági Színház számára készít előadásokat, de számos koprodukciót jegyez külföldi színházaknál is.

Rubik Ernő bűvös kockája már több mint 40 éve a világ egyik legnépszerűbb játéka. Az üllési Maróti Róbert különösen gyakran forgatja. A 20 éves fiatalember az egyik leggyorsabb hazai Rubik-kocka forgató, aki ráadásul nem titkolja el a sikeres kocka-kirakás kulisszatitkait és módszerét. A tehetséges ifjú emellett, a sokféle darabból álló, óriási Rubik-kocka gyűjteményére a legbüszkébb.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – április 5., csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – április 5. csütörtök 16.45

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább