Család-barát

Medvehagymás sós sütemények, juhtúrós sajtkrémmel töltve

Medvehagymás leveles tészta
Alap tészta(forteig)
-Vaj 20 g
-Liszt 200 g
-Só 4 g
-Ecet 10% 4 g
-Víz 120 g
-Vajas rész
-Vaj 200 g
-Liszt 20 g
-medvehagyma 50 g

A vajas részhez a hideg vajat összegyúrjuk a finomra vágott medvehagymával és a liszttel, tégla alakúra lapítjuk és betesszük a hűtőbe.
Az alap(vagy elő) tésztához leszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a jeges vízben feloldott sót és ecetet, majd a szoba hőmérsékletű vajat és egynemű, sima tésztát gyúrunk belőle.
Hűtőben pihentetjük és fél óra elteltével belecsomagoljuk a zsiradékos részt. Kinyújtjuk amennyire csak tudjuk és először három rétegűre (szimpla) majd egy kisebb nyújtást követően, négy rétegűre (dupla) hajtjuk. Egy órára újra a jégszekrényben hagyjuk és utána megismételjük a hajtogatásokat. Ezt követően visszarakjuk a tésztánkat a hidegre pihenni. A nyújtások során ne erőltessük meg a tésztát!
Miután a tésztánk lepihent, 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Szaggatjuk vagy vágjuk, annak függvényében hogy rudat, pogácsát vagy rolót szeretnénk belőle készíteni! Sütőlemezre téve kapjon még egy kis pihenőt, majd tojással lekenjük és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt, juhtúróval ízesített sajtkrémmel töltjük és reszelt sajtba mártjuk a kilógó krémrészeket!

Sajtkrém:
-tej 100 g
-kukoricakeményítő 10 g
-tojássárgája 1 db
-só 3 g
-füstölt sajt reszelve 10 g
-Edami sajt reszelve 40 g
-juhtúró 50 g
-vaj 60 g

A tejet, tojássárgáját, sót, kukoricakeményítőt összekeverjük és állandó keverés mellett forralva besűrítjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a reszelt sajtokat és a juhtúrót, majd simára keverjük, ha kell még egy kicsit visszahúzva a tűzre. Ha kicsit visszahűlt, belekeverjük a vajat is és simára keverjük!
A kész krémmel tölthetjük a sós süteményeket!

További olvasnivalók