Virtuózok 2018 - cikkek

Lugosi Dániel Ali, a Virtuózok 2014 abszolút győztese mesélt nekünk…

Immár negyedik évadához érkezett a klasszikus zenei tehetségkutató műsor. Sorozatunkban a korábbi évadok szereplőit, győzteseit kérdezzük, hogyan alakult zenei pályafutásuk az elmúlt években, milyen lehetőségekhez jutottak a Virtuózok által.
 

A kezdetben sporttal is próbálkozó Lugosi Dániel Alit a klarinét akkor találta meg, mikor az iskolájába érkezett egy klarinéttanár. Az elköteleződés tehát ekkor szökött szárba, a klasszikus zenei tehetségkutató indulásával pedig jött a lehetőség. „Szerettem volna tapasztalatokat szerezni, megméretni magam, és megmutatni a tehetségem, amit Istentől kaptam” – mesélte az első szériában feltűnt klarinétos. A fináléban is elismerően nyilatkoztak a zsűri tagjai a 19 éves tehetségről, Batta András szerint “Az elmúlt fél évszázad legnagyobb klarinétosának műveit a következő fél évszázad legnagyobb klarinétosa adta elő.” Nemcsak a zsűri tetszését nyerte el Ali csodás játéka, a közönség szavazatai alapján ő lett az abszolút győztes.

A műsor után Ali rengeteg lehetőséghez jutott. „A Virtuózok óta nagyon sok fellépésem volt, nagyon sok helyre eljuthattam, amit ezúttal köszönök nekik és Peller Mariannak is, hogy odafigyelnek rám támogatnak és nem engedik el a kezem. Japánban megnyertem egy világversenyt, ahol a korcsoportomon kívül Granprix-díjas is lettem, ami a legnagyobb elismerés az OSAKA Internationale Musicwettbewer versenyen.” És ha ez még nem lenne elég, idén az ifjú klarinétművész elnyerte a Benkó Sándor emlékére létrehozott alapítvány fiatal tehetségek felkarolására szolgáló elismerését klasszikus zene kategóriában.

A színpadok közül, ahol megfordult, kedvence Miamiban az Adrienne Arsht Center, itthon pedig a pécsi Kodály Központ, fantasztikusan egyedülálló akusztikája miatt. Kedvenc műve Mozart Klarinétversenye, melyet legalább annyira szeret játszani, mint hallgatni, és elmondása szerint soha sem tudja megunni.

A fiatal virtuóz sok mindent szeretne még elérni a jövőben: „Jelenleg média managerként dolgozom, szeretnék ott is nagyon sok dolgot létrehozni. Továbbra is szeretnék klarinétozni, de csakis jókedvből, mert szerintem kötelességtudatból zenélni nem lehet őszinte örömmel. Valamint gondolkodom egy Youtube Csatorna létrehozásán is, hogy bemutathassam a koncertjeimet és a mindennapjaimat. Bízom benne, hogy ez érdekes lehet az emberek számára.” Sok sikert kívánunk neki!

Virtuózok 2018 hamarosan a Duna Televízión!

Tovább a műsoroldalra! >>>