Család-barát

Töltött libanyak

Hozzávalók:
-1 szép nagy vagy 2 kisebb tisztított libanyak bőr
-1 db libamell filé
-1 lap pászka
-1 egész tojás + 1 tojás sárgája
-vágott petrezselyem, só, bors, gyömbér, szerecsendió, pirospaprika
-2 fej vöröshagyma
-fokhagyma
-libazsír

Elkészítés:
A libamellet finomszemcsés húsdarálón ledaráljuk. A pászkalapot beáztatjuk enyhén langyos vízbe.
Egy fél fej hagymát finomra vágunk, 1 evőkanál libazsíron üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az összevágott petrezselymet. Összekeverjük és lehúzzuk a tűzhelyről. Hagyjuk hűlni. A ledarált húst és a kinyomkodott pászkalapot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a pirított hagymát, a petrezselymet, az összezúzott fokhagymát. Összekeverjük és a felsorolt fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük.
A libanyakbőrt a szűkebb felénél cérnával összevarrjuk, vagy hústűvel összetűzzük.
A tölteléket egy hegyes kanállal a másik végénél beletöltjük. Szép egyenletesen elosztjuk. Ezt a felét is az ismert módon lezárjuk. Kívülről megsózzuk.
Egy tepsit kizsírozunk, beletesszük a megtöltött nyakat, kevés vizet öntünk alá. Köré tesszük a megmaradt hagymát, 2 gerezd fokhagymát, esetleg 1 szép almát. Fóliával letakarjuk.
180 fokos sütőben sütjük kb. 30 percig. Levesszük a fóliát, majd 200-210 fokra emeljük a hőmérsékletet, és fokozatos locsolgatás mellett készre sütjük.
Sütőből kivéve, kis pihentetés után szép szeleteket vágunk belőle.
Ez a töltelék gazdagabbá tehető: főtt tojással, libamájjal, gombával.

További olvasnivalók