Egy hazában: 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Az április 15-i adás tartalmából.
 

A budapesti Nikolá Teszlá Szerb Általános Iskola és Gimnáziumban április 18-tól 21-ig Szerb Anyanyelvi Napokat tartanak – számolt be műsorunknak a hagyományos rendezvény fő szervezője, Bekity Krisztina tanárnő.

A budapesti Millenárison április 19-től 22-ig rendezik a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Az idei kulturális esemény díszvendége Szerbia lesz, a szomszédos ország bemutatkozásában külön szerepet kap az újvidéki Fórum Könyvkiadó. Virág Gábor igazgató.

Történelmet írt a magyarországi német nemzetiségi közösség az országgyűlési választáson: 85 év után, kedvezményes mandátummal újra önálló és teljes jogú képviselője lesz az Országgyűlésben, Ritter Imre korábbi német szószóló személyében – közölte a nemzetiségi ombudsmanhelyettes hétfőn az MTI-vel. Solymár községi önkormányzata és Német Nemzetiségi Önkormányzata több rendezvénnyel is emlékezik a jövő héten a magyarországi sváb lakosok 72 évvel ezelőtti kitelepítésére. A Budapesti Honismereti Társaság és a Honismereti Szövetség konferenciát rendez Genius loci-Budapest és nemzetiségei címmel. Solymár községi önkormányzata és Német Nemzetiségi Önkormányzata több rendezvénnyel is emlékezik a jövő héten a magyarországi sváb lakosok 72 évvel ezelőtti kitelepítésére. Az elmúlt hétvégén tartották Csepelen a Manninger Miklós – Fogjuk meg egymás kezét elnevezésű, 10. Német Nemzetiségi Gyermektánc Fesztivál elődöntőjét, amelyen jól szerepeltek a solymári iskolások. Hagyományteremtő Német Nemzetiségi Egyházi Kórustalálkozót rendez a Krottendorf Német Hagyományőrző Egyesület, április 21-én a békásmegyeri Szent József templomban. A prágai Limbora Folklóregyüttes lép fel Szlovák táncok, szlovák melódiák című műsorával április 21-én délután öttől, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. Április 17-én, este 6 órától a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének épületében rendezi Románia Gyulai Főkonzulátusa a Frankofónia Napját.

A hazai németek az egy héttel ezelőtti országgyűlési választások során egy helyet kaptak a parlamentben, így szószóló helyett immár egy országyűlési képviselő által érvényesíthetik jogaikat. A jelölt, Ritter Imre egy kis csoporttal várta az eredményeket a budapesti Német Házban, majd apránként örülni kezdtek a sikernek. Arnold Krisztina beszámolója.

A fővárosi, valamint a 12. kerületi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében Budapesten is bemutatták Sokcsevits Dénes: Horvátország a 7. századtól napjainkig című könyvének horvát nyelvű kiadását. A kötetet Molnár Antal történész ismertette a hallgatósággal, Pavlekovics András először őt, majd a szerzőt is megkérdezte a műről.

A Kétegyházi Román Nemzetiségi Önkormányzat az idei tavaszon is megtartja a Román Nemzetiségi Napot, amelyet önálló rendezvényként tavaly szerveztek meg első alkalommal. Azt megelőzően a település ünnepén, a Pogácsafesztiválon léptek fel a helyi román iskola tanulói, a román közösség tánccsoportjai és a romániai testvértelepülések meghívott művészei – mondta el Bauer Ádámnak Finna Sándor, a Román Önkörmányzat elnöke.

Szemet gyönyörködtető hímzésekből nyílt kiállítás az elmúlt hétvégén a szegedi Nemzetiségek Házában. A tisza-parti városba a Szegedi Szlovákok Egyesülete valamint a helyi szlovák önkormányzat meghívására Illés Károlyné, a népművészet mestere hozta el életmű-kiállításának válogatását, a nagybánhegyesi Rezeda hímzőkör pedig a településükön összegyűjtött eredeti főkötőket és az azok alapján készült új munkáit mutatta be. A tárlatot Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke nyitotta meg. Makai Ildikó először a nagybánhegyesi szlovák származású népművészt, Illés Károlynét kérte mikrofon elé.
A Mohácsi Szerb Önkormányzat és a helyi Szerb Olvasókör idén is megszervezte a hagyományos borversenyt. A mohácsi Szerb Klubban tartott megmérettetésen, amelyen főként helyi illetve Mohács környéki borokat kóstoltak, Mándity Predrág járt.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – április 15., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Olvasson tovább