×

Jakab Roland Attila, a Virtuózok 2016 Nagyok korcsoportjának döntőse mesélt nekünk…

Immár negyedik évadához érkezett a klasszikus zenei tehetségkutató műsor. Sorozatunkban a korábbi évadok szereplőit, győzteseit kérdezzük, hogyan alakult zenei pályafutásuk az elmúlt években, milyen lehetőségekhez jutottak a Virtuózok által.
 

Az édesapja példáját követve ugyancsak a hegedűt választó Jakab Roland Attilát a kíváncsiság és a versengés szelleme hajtotta a jelentkezésre, és persze nem utolsó sorban a vágy, hogy minél többen megismerjék tehetségét. Vérében van a zene, hiszen zenész családban nőtt fel, így nem volt meglepetés, hogy Kesselyák Gergely kis hegedűjével egészen a döntőig jutott.

Remek teljesítményével elnyerte a lehetőséget, hogy ő képviselje Magyarországot az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén 2016 szeptemberében. A fiatal hegedűművész Pablo de Sarasate: Cigánydalok című művével elsőként lépett színpadra, és bár végül nem került a dobogósok közé, mégis boldogan és élményekkel gazdagodva tért haza. „Elég nehéz volt feldolgozni, hogy én képviselhettem az országot az Eurovízión, viszont hatalmas előrelépést és önbizalmat adott abban, amit nap mint nap csinálok” – mesélte Roland.

A klasszikus zenei tehetségkutató az ifjú virtuóznak ezen felül is számos lehetőséget hozott. Roland is tagja volt a Virtuózok azon tehetséges fiatalokból álló csapatának, mely Olaszországban az egyik legismertebb komolyzenei rendezvényen, a Ravenna Fesztiválon lépett fel Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester vezényletével. És bár a mediterrán ékszerdobozban adott koncert hatalmas sikerrel zárult, mégis a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterme áll legközelebb Roland szívéhez. Ami pedig kedvenc művét illeti, az egyértelműen Csajkovszki D-dúr hegedűversenye„legszívesebben azt játszanám mindenhol”- vallja a klasszikus zeneirodalom gyöngyszeméről.

Jövőbeli tervei között elsősorban a sikeres érettségi vizsga szerepel, utána pedig tovább szeretne tanulni egy rangos zeneakadémián. Azután pedig nincs is más hátra, mint a szólókarrier!

Virtuózok 2018 hamarosan a Duna Televízión!

Tovább a műsoroldalra! >>>