Család-barát

Juhtúrós gibanica

Hozzávalók:
– 30 dkg juhtúró
– 40 dkg krémsajt
– 3 tojás, olívaolaj
– 5 g. fokhagyma
– 9 réteslap.

A rétes azon ételek közé tartozik, amely lehet akár édes, akár sós is. A megszokott meggyes, mákos vagy almás variáció helyett így nyugodtan készíthetünk belőle olyan erősebb, intenzívebb ízekkel rendelkező „süteményt” is, mint amit a szerb családok is előszeretettel készítettek az ünnepi vagy vendégváró asztalra előételként.

Elkészítés:
A réteslapokat a tepsi méretének megfelelően feldaraboljuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tojások sárgáját összekeverjük a juhtúróval, krémsajttal, reszelt fokhagymával, őrölt borssal. Sóval óvatosan bánjunk, mert a túró elég sós.
A kivajazott tepsibe beleteszünk 3 réteslapot, amelyet egyenként megkenünk olívaolajjal. rákanalazzuk a túrós töltelék felét, majd a felvert tojásfehérje felét. Ezután újabb 3 réteslapot rárakunk, amelyet szintén egyenként bekenünk olajjal. Ezt ismét megrakjuk a töltelékkel, ahogy az előzőt, majd a tetejére a maradék 3 réteslap kerül, szintén egyenként megolajozva. A tetejét felvert tojással megkenjük. 170 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

További olvasnivalók