ALPOK-DUNA-ADRIA: A törpeautók gyűjtője

Az április 19-i adás tartalmából.
 

Több mint 40 éve vallja magát mindszentinek Abdul Rahim háziorvos. A helybeliek megbecsülik az arab orvost, aki 35 éves korában, nem sokkal az orvosi egyetem elvégzése után került a településre. Hiába hívták más vidéki városokba, sőt munkát ajánlottak neki külföldön is, ő hűséges maradt a kisváros lakóihoz. Népes családja körében érzi igazán otthon magát, különösen kedvére van, mikor gyermekkora kedvenc ételei kerülnek a családi asztalra.

Az utóbbi években a régészek munkáját segíti a legmodernebb technológia is, mely hasonlít az igazságügyi szakértők által alkalmazotthoz. A lézeres kutatások eredményeként meghatározhatják például, hogy milyen összetételű volt az ital, melyet a halottak mellett helyeztek el. De a vaskor sajátosságairól árulkodik a bronzedényeken szereplő alakok öltözete, a környezetük ábrázolása is.

A szőlész-borászképzés – az évszázados konyhaművészeti és borászati hagyományokkal rendelkező Slavonska Požega városában – elsősorban az elméleti tudás elsajátítását jelenti. Ugyanakkor magában foglalja a diákok közvetlen és önálló részvételét az üzleti és termelési folyamatokban. A gyakorlatban ez úgy fest, hogy a hallgatók-diplomamunkaként – saját bort készíthetnek, amely akár horvát exporttermék is lehet.

Az Adriai-tenger vidékének történelmi múltját mutatja be, a vízi régészet szemszögéből, egy trieszti kiállítás. A több mint 900 darabból álló gyűjteményben igen értékes leletek is helyet kaptak. Ilyen például az időszámításunk előtti 1. századból származó, úgynevezett Losinji atléta csaknem kétméteres bronzszobra, amelyre körülbelül 30 éve bukkantak az Adriai-tenger északi csücskében.

A bajor Manfred Zitzelsberger szenvedélye az 50-es évekbeli veterán goggomobilok, azaz törpeautók gyűjtése. Az oldtimerek iránti szeretetét édesapjától örökölte, aki maga is a Glas autógyártó cégnek dolgozott, ahol goggomobilok is készültek.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – április 19., csütörtök 7.15
Ismétlés: Duna World – április 19. csütörtök 16.55

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább