Közelről: A Focus csoport

Az április 26-i adás tartalmából
 

A Magyar Afrika Társaság közel egy évtizede működteti gyermektámogatási programját. Szabó Györgyi a Magyar Afrika Társaság munkatársa és Simigh Ágnes önkéntes két hetet töltött most Bamakóban, Mali fővárosában, hogy meglátogassák azokat a családokat és gyerekeket, akiket a magyarok támogatnak. Nagy Nóra beszélgetett velük.

Hallgassa meg!

Hogy mekkora egy méter, azt az egész világon úgy számolják, ahogyan azt Bay Zoltán magyar származású fizikus ajánlotta mintegy 40 évvel ezelőtt. Ő építette azt a 6 méteres holdradart, ami 1946-ban az Egyesül Izzó Részvénytársaság Kutatóintézetének tetejéről először küldött rádiójelet a Holdra, majd érzékelte annak visszaverődését is. Hozzájárult a GPS-rendszer megszületéséhez. Ma egy miskolci kutató-fejlesztő cég viseli a nevét és ápolja emlékét.
Emlékkiállítás nyílt Bay Zoltánról a Csodák Palotájában A riporter: Gödöllei Anna.

Hallgassa meg!

1977-ben a Mecseki Fotóklubban, illetve a pécsi Ifjúsági Ház fotóköreiben tevékenykedő 7 fotós megalakította a Focus csoportot. Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc, Borbély Tamás és Marsalkó Péter alkotásaiból a csoport működésének 40 éves jubileuma kapcsán tárlat nyílt a Pécs belvárosában található Nick Galériában. A riporter Schweier Rita.

Hallgassa meg!

Egyre több az elhízott gyermek az óvodások és kisiskolások között. Minden negyedik kicsi küzd a plusz kilókkal. Holott számos betegség okozója is a túlsúly. Mindez megelőzhető lenne a mozgással, egészségesebb ételekkel. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Szinte mindenkinek van egy kedvenc olasz íze, vagy története és sokunknak van olasz törzshelye is Magyarországon. De vajon ismerjük is a cukrászt, aki az itáliai reggeleket idéző sfoggliatelle-t süti Budán? És vajon tudják, hogy a Bródy Sándor utcai legendás olasz kávézót lényegében egy 12 éves kislány szerelmének köszönhetjük? És tudják, mi a legfontosabb érték az Arany János utcai legendás trattoria tulajdonosa szerint, vagy hogy tudja a falakat megtanítani beszélni?

Hallgassa meg!

A genetika a gének, az öröklődés és az élőlények variációjának tudománya. Egészségügyi sorozatunkat tudománytörténettel folytatjuk. Hogyan fedezte fel 1856-ban egy morvaországi szerzetes az „öröklődés egységeit”? Mi vezette rá Darwint, hogy kidolgozza evolúciós elméletét? Avagy: hogyan alakult ki a genetika tudománya, kiknek volt úttörő szerepe ebben a folyamatban és hol tart ma ez a tudomány?
Dr. Falus Andrást kérdezzük.

Hallgassa meg!

Magyar siker született a washingtoni perbeszédversenyen. Az ELTE perbeszédcsapata 120 egyetem közül megnyerte az összevont felperesi és alperesi beadványokért járó abszolút első helyet a Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen. A napokban hazaérkező csapat két tagjával, Bazánth Barbarával és Németh Olíviával Nagy Nóra beszélgetett.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – április 25., szerda, 15:35

Szerkesztő: Cseszregi Balázs, Kránitz Balázs
Műsorvezető: Bak Anita

Tovább a műsoroldalra  >>>

Olvasson tovább