Egyéb

Közelről: Csillagkép nevek

A május 2-i adás tartalmából.
 

A hosszú hétvégén a tudományé volt a főszerep a győri Mobilis Interaktív központban, amelynek sportcsarnokában a TechTogether Junior, pályaorientációs kiállítás és verseny zajlott a középiskolás tanulók számára számtalan kiállítóval és a győri Széchenyi Egyetem karainak részletes ismertetőivel, míg a főépületbe az általános iskolásokat várták az V. Kísérletbazárra, ahol izgalmas fizikai és kémiai kísérleteket mutattak be a gyerekeknek – új aspektusban. A rendezvényekről Gárdonyi.

Sérült fiataloknak és felnőtteknek nyújt lehetőséget a mozgásra és a sportra a pécsi Free Mobility Egyesület. A szervezet speciális eszközei a közlekedésben és a kikapcsolódásban segítik a fogyatékossággal élő embereket. Az egyesület új programjának köszönhetően a lovaglás élményét, terápiás hatását is megtapasztalhatják az érintettek. A részletek Körmöczi Zsuzsától.

Eredetileg a gasztronómia és munkája miatt költözött Budapestre, de aztán magyar feleséget választott magának. Március végén kihirdették, hogy melyik hazai étterem kap Michelin csillagot. A hagyományokhoz híven a plakettek átadására ünnepélyes keretek között kerül sor pár nappal ezelőtt. 2016 óta őrzi Michelin csillagát a Costes Downtown étterem. Séfje, a portugál Tiago Sabarigo évek óta gyűjti a tapasztalatokat, Európa számos világhírű éttermében megfordult. A plakett átadásának alkalmából Gödöllei Anna beszélgetett vele. Idén a METRO Nagykereskedelmet, a kiválasztott éttermek elsőszámú beszállítóját érte a megtiszteltetés, hogy szakmai támogatóként átadhassa a díjakat.

Kisbéres, Sánta Kata és Árva Dorka szerencséje. Magyar Csillagképek nevei, melyeket csak nagyon kevesen ismernek. Sokkal többet tudunk a görög vagy az egyiptomi csillagokról, mint a saját mítoszainkról, holott a magyar égbolthoz is rengeteg csillagkép köthető , amit a népi a mese- és mondavilág pontosan megőrzött. A magyar Csillagképeket bemutató előadások most már a digitális planetáriumokból is sem hiányoznak. Gungl László összeállítása.

A Magyar Dinoszaurusz Kutató Expedíció 2000 óta kutatja Iharkúton a bakonyi dinoszaurusz lelőhelyet minden nyáron, az év többi részében pedig a megtalált fossziliák feldolgozásával folytatják a munkát. Az Ősi Attila paelontológus vezette csapat szinte minden évben talál olyan maradványokat, melyek segítik a terület és a korszak megismerését. Sőt már nemcsak Iharkúton, hanem Villányban is kutatnak. Idén nyáron is ott ásnak majd először –mesélte Ősi Attila Cseszregi Balázsnak

Nem messze a badacsonyi túraútvonaltól, a fák között épület- és kerítésromokat láthat az éles szemű kiránduló. A balatoni tanúhegy ugyanis nem csak bazaltbányát, hanem munkatábort is rejtett 1949 és 1954 között. Istvándy Gergely borász szenvedélyesen kutatja a Badacsony kulturális és történelmi emlékeit és egy speciális túra keretében meg is osztja az érdeklődőkkel. Nánási Gabriella interjúja.

Idén 60 éves a debreceni állatkert, az ország első vidéki állatkertje, és 58 éve nyílt meg a vele szomszédos vidámpark, ami az ország egyetlen ilyen intézménye. A két létesítmény, jelentős fejlesztés előtt áll: a tervek szerint a debreceni állatkert és a vidámpark egy közös élményparkként működne tovább. Első lépésként hamarosan bölények érkeznek a Nagyerdőbe Lengyelországból tudtuk meg a Nagyerdei Kultúrpark gyűjteményvezetőjétől, Nagy Sándor Tibortól. Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA VISSZAHALLGATHATJA A TELJES ADÁST!

Közelről – Kossuth – május 2., szerda, 15:35

Szerkesztő: Nánási Gabriella
Műsorvezető: Kránitz Balázs

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább