Család-barát

Lime-os magvas bundában sült csirkemell steak friss rebarbarás epres szósszal, rizs felfújttal

Hozzávalók 4 főre:
-4db egész csirkemell filé (15-18dkg /db)
-15 dkg pankó morzsa
-2 ek lenmag
-2 ek tisztított napraforgó mag
-2ek szezám mag
-2 ek fekete szezám mag
-3-4 ek kukorica csíra olaj vagy olíva olaj (és ugyanennyi a sütéshez)
-1 db lime héja
-só ízlés szerint
-2 db tojás
-10 dkg liszt

Eper szószhoz:
-10 dkg rebarbara
-30 dkg eper
-10 dkg kristálycukor
-az 1 db lime leve

Rizs felfújthoz :
-25 dkg jázminrizs
-1 dl kukorica csíra olaj
-1 tk só
-2 db tojás
-egy kevés liszt a sütőformába

Elkészítés: A csirkemellet megtisztítjuk, és besózzuk. A lime héját lereszeljük, összekeverjük a pankó morzsával és a magvakkal egy kevés kukoricacsíra olajjal. Ezután a tojásokat felverjük egy tálban, a csirke mellett be lisztezzük bele mártjuk a tojásba, aztán a magos morzsa keverékbe tesszük, jól betakarjuk vele és megnyomkodjuk, hogy erősen rá tapadjon. Egy előre melegített serpenyőben egy kevés kukorica csíra olajon elkezdjük sütni – nem nagy hőfokon – tehát visszaveszünk a hőfokból mind két oldalát meg pirítjuk és 180 fokos sütőben készre sütjük.
Köret: A jázmin rizst kimérjük, és a rizs kétszeresének megfelelő vízzel főzzük meg. Amíg meg párolódik a rizs, a sütőformát kilisztezzük. A tojásokat ketté választjuk. A sárgáját kevés sóval kukorica csira olajjal ki keverjük, a fehérjét felverjük habbá. Laza mozdulatokkal összekeverjük a rizst, a tojás sárgáját és a fehérjét. Bele rakjuk a sütőformába el simítjuk a tetejét és 180 fokon sütőben kb. 15-20 percig sütjük, vigyázva arra, nehogy túlsüssük és kiszáradjon.
Szósz: Az epret alaposan bő vízben megmossuk. Nem leöntjük a vizet róla, hanem leszedjük a tetejéről. Lecsepegtetjük a rebarbarát is, megmossuk. Mindkettőt felszeleteljük, majd egy serpenyőben a cukrot meg olvasszuk és ráhelyezzük az epret, a rebarbarát. Összeforraljuk, hogy besűrűsödjön, mint a lekvár és a végén a lime levét hozzáadjuk, azzal kicsit még forraljuk és kész.

További olvasnivalók