Napközben: Megnyílt Kelet-Magyarország első kutyastrandja Tiszafüreden

A május 15-i adás tartalmából.
 

Zöldtetők és zöldfalak. A zöldtetők első hulláma Magyarországon nagyjából 10 évvel ezelőtt zajlott le, majd némi hallgatás után napjainkban ismét reneszánszát éli ez a megoldás. A zöldfal persze jóval régebbi, mindenki ismeri pl. a repkénnyel befuttatott gyönyörű szecessziós villákat. Miközben a közvélemény inkább elutasítja a zöldtetőt- és homlokzatot, mondván, hogy megtelepszenek benne az élősködők, a növények pedig tönkreteszik a házat, a szakemberek ellenkezőleg, kiváló szigetelőknek tartják ezt a megoldást, mert, hűtik és melegen tartják az épületeket és a víz megtartásában is komoly szerepet játszhatnak. Aki hallgat bennünket 9 és fél 10 között, azt is megtudhatja, hogy családi ház építésekor is érdemes-e zöldtetővel számolni.

Egy pénteki konferencia nyomán egy sikeres felzárkóztató programot mutatunk be. A KIP módszerrel a halmozottan hátrányos helyzetűek oktatásában értek el nagy eredményeket. Hejőkeresztúron, ahol 20 éve elkezdték ezt az oktatást. Már jó ideje 100 százalékos a továbbtanulási arány a nagyrészt hátrányos helyzetűnek számító gyerekek között. A módszer a csoportos munkára, a szülők bevonására és a gyerekek státuszemelésére, vagyis önbecsülésére épül. Most több megyében is tervezik a bevezetését, ennél többet fél 10 és 10 között tudhatnak meg.

10 óra után kutyásokat szólítunk meg, megnyílt Kelet-Magyarország első kutyastrandja Tiszafüreden. Eddig nagyon hiányzott egy kutyás vízparti fürdőzési lehetőség az ország keleti felében. A helyiek körében is egyre nőtt az igény, emellett a Tisza-tó rengeteg kirándulót is vonz. Milyen feltételeknek kell teljesülni, hogy egy kutyabarát strand megvalósuljon? Nyílik-e idén még új az eddig meglévők közül?

Utolsó témánk az elektromos bicikli lesz. Az e-kerékpárok akár a leghasznosabb eszközök is lehetnek a városi zsúfoltság megakadályozására. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy Bécsben elektromos bringakölcsönző nyílt, Hollandiában és Németországban pedig szintén kiugró a számuk. De mennyire népszerűek az e-bringák Magyarországon? Milyen típusai léteznek? És milyen KRESZ szabályok vonatkoznak rájuk? Ennek járunk utána fél 11 és 11 között.

IDE KATTINTVA vissza tudják hallgatni a teljes adást!

Napközben – Kossuth, május 15., kedd, 9:00

Szerkesztő.: Veress Ágnes
Műsorvezető.: Banner Géza

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább