Egyéb

Közelről: Láthatatlan csecsemő

Május 16-i adás tartalmából.

Láthatatlan csecsemő, barátságos fejtetvek és izgalmas illatok – lezajlott a FameLab döntője az Akadémián. A Magyar Tudományos Akadémia és a British Council szervezésében zajlott az első magyarországi FameLab verseny országos döntője. 46 résztvevőből a zsűri értékelése alapján 12-en jutottak tovább a döntőbe, melynek győztese képviseli Magyarországot a júniusi nemzetközi megmérettetésen Nagy-Britanniában. A FameLab természettudományos, matematikai, informatikai, mérnöki és orvosi területen kutatók, oktatók vagy hallgatók részére megrendezett tudománykommunikációs verseny, melyben a versenyzők mindössze három percet kapnak egy frappáns, tartalmas és közérthető előadás megtartására kutatásaik eredményéről vagy egyéb tudományos témában. Gödöllei Anna összeállítását hallják.

Hallgassa meg!

Szabó Nóra világutazó, jelenleg 57 országnál tart – de nem a számok miatt utazik. Fejlődő országok szakértőjeként főképp szegényebb régiókba látogat, ilyenkor több hónapot tölt el az adott országban. Vietnámról és Madagaszkárról mesélt Nagy Nórának

Hallgassa meg!

Több évfordulót is ünnepelnek a Tisza-tó környékén: 40 éves a Tisza-tó, 45 éves a kiskörei vízlépcső. Az elmúlt évtizedekben változtak a hangsúlyok: a villamosenergia termelést felváltotta a természetvédelem és a turizmus. A Tisza-tó napján találkoznak a térség polgármesterei, hogy felhívják a figyelmet a tó értékeire. Pilisy Csenge riportja.

Az év elején következett be a változás: az egészségügyi világszervezet kiadta a mentális zavarok gyűjteményéről szóló új listát, amelyben már a videójáték függőség is szerepel. Gécsk-Tóth Enikő összeállítása.

Hallgassa meg!

vendég Pethő Orsolya pszichológus

Hallgassa meg!

Csecsemő-és gyernekcsontvázak, illetve fiatal nők és férfiak földi maradványai is előkerültek Székesfehérváron, a Bazilika melletti ásatáson. Kiderült, hogy a II. János Pál pápa téren a járószint alatt mindössze 20-30 centivel középkori sírok voltak. Ekkora feltáró kutatás még sosem zajlott a koronázó város szívében. Mennyire nehezíti a helyszín a kutatást? Mi lesz a sorsa a leleteknek? Erről is kérdezte az ásatást vezető Reich Szabinát a Szent István Király Múzeum régészét Nánási Gabriella.

Hallgassa meg!

10 nap, 200 kilométer, 9 szállás és a három nő. A második Balaton Caminón Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna megismétli 2017 februári túráját a tó körül. A pénteken kezdődő 300.000 lépéses út egy hosszú hétvégét, három munkanapot és egy hétvégét vesz igénybe, és bárki csatlakozhat, akár egy napra is. Budavári Dórát Nánási Gabriella kérdezte.

Hallgassa meg!

Rejtély és sötét ármány szövi be az egyszerűnek ígérkező melót, amikor YKX a szabadúszó mindenes Itáliába érkezik, természetesen megmentői céllal, mert egy szép lány önmagát bajba sodorva – szembekerült a hatalmasokkal. Így indul és természetesen sok képpel, Pilcz Roland képregény szerző legújabb kötete, amit régi olvasói már sokan vártak és sürgettek. A szerzővel Tráser László beszélgetett

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – május 16., szerda, 15:35

Szerkesztő: Nánási Gabriella Kránitz Balázs
Műsorvezető: Kránitz Balázs
Gyártásvezető: Guzsaly Ilona
Hangmester: Rozbora Zoltán
Munkatárs: Branstetter Zsuzsa

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább