Napközben: Cukorbetegség, a néma gyilkos

A május 22-i adás tartalmából
 

Ide kattintva hallgathatja vissza a teljes adást>>>

-Cukorbetegség, a néma gyilkos. A cukorbetegek száma egyre növekszik, sajnos, a cukorbeteg gyermekeké is. Az Egy csepp figyelem jelenlegi kampánya adja a műsor aktualitását. Több programjuk van, mi elsősorban a pedagógusok oktatásával foglalkozunk majd, ami arról szól, hogy az ovis, kis iskolás diabeteszes gyerekek hogyan járhatnak zökkenőmentesen közösségbe. A pedagógusok megtanulják, hogy hogyan adják be az inzulint, milyen étkezést kell biztosítani és milyen jelekre kell figyelniük. A vonakodás sokszor érthető, hiszen nagy a felelősség, de az oktatóprogram segítségével, ahol valóban akarják, meg tudják oldani a cukorbeteg gyerekek fogadását.

-Az E.ON Energy Globe Magyarország verseny fődíját, a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda pécsi „Reborn Home” elnevezésű, intelligens ház átalakítási pályázata nyerte, amelynek a különlegessége, hogy az építészeti iroda által tervezett épület több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. A díjat gondolatébresztőnek szánjuk, maga a műsor azt járja majd körül, hogyan változik a lakóépületek energetikai szabályozása, valóban kötelező lesz-e 2020-tól 0 energiát fogyasztó házat építeni és hogyan szigorodott idén az energetikai szabályozás.

Pénzügyi kultúránk: Az átlag magyar vagy túlságosan ódzkodik a kockázatoktól, vagy épp túlvállalja magát, tehát hiányzik a tudatos tervezés. Aki viszont rászánja magát bizonyos pénzügyi termék igénybevételére, pl. hitelt vesz fel, az esetek döntő részében nem hasonlítja össze a pénzügyi szolgáltatók kínálatát. A pénzügyi tudatosság növelése az életminőség javulásához vezet. Ezzel mind az egyén, mind az ország szintjén nő a stabilitás és csökken a kiszolgáltatottság.

Erasmus középiskolai és felsőoktatási ösztöndíjak: A nyár közeledtével egyre inkább előtérbe kerül a külföldi szakmai gyakorlat kérdése, sok ezer szakképzős tanuló készül az EU különböző országaiba 1-2 hónapos szakmai gyakorlatra. Az ő kiutazásukat, a partner céggel való kapcsolatfelvételt a képző intézmény bonyolítja le. Az egyetemisták szakmai, vagy tanulmányi ösztöndíjaik helyszínét és az ottani boldogulást többnyire saját maguk szervezik meg, ez mintegy első számú fokmérője lehet alkalmasságuknak. Hasonlóan Erasmus ösztöndíj révén hazai cégekhez, vállalkozásokhoz is számos külföldi diák érkezik a nyári hónapokban.

Napközben – Kossuth, május 22., kedd, 9:00

Műsorvezető.: Banner Géza
Szerkesztő: Veress Ágnes

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább