Napközben: Magán könyvkiadás

A május 29-i adás tartalmából
 

-A tudományba vetett bizalom megrendülése, az alternatívként megjelölt, ám a tudomány alapelveinek nem megfelelő, tudománytalannak tekinthető megnyilatkozások terjedése világjelenség. és az áltanok, a tudományosnak, meggyőzőnek tűnő, de hamis elméletek terjedése Magyarországon is egyre erősödik. Ezért hozta létre az MTA a tudomany.hu c. honlapot. Tudományról-áltudományról beszélgetünk 9 és fél 10 között.

-Bár jelenleg Szolnokon nem található szabad strand, a Tisza több száz kilométerét felügyelő Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai fontosnak érezték, hogy felhívják a környékbeli iskolások figyelmét a szabad vízi fürdőzés, a vízen közlekedés veszélyeire. A szőke folyó heteken belül alkalmas lesz a fürdőzésre, és a nagykörűi, tiszakécskei, csongrádi homokos partok várják a vízben hűsölni vágyókat. Ám szinte minden évben követel halálos áldozatot a Tisza. A vízi balesetek megelőzése kapcsán rendezett nyílt napon a kapitányság munkatársai mellett a társszervek dolgozói, a mentők, a katasztrófavédők is bemutatták, miben tudnak segíteni veszély esetén. Mire figyeljünk a vízen tartózkodás idején, hogyan kerüljük el a baleseteket?

-A régészet napját tartották a hétvégén. Rendkívüli leletet mutattak be Szolnokon. Világra szó leletet, kb. 10 kg ezüstpénzt találtak a minap Szolnok közelében, a régészek megkezdték a vizsgálatát. Mindegyik ezüst, lengyel veret, pénzérme, felbecsülhetetlen értékű, szenzáció a maga nemében. Megneszelték a lengyelek is, így hát numizmatikusok hada érkezik a közeljövőben Szolnokra. Mit tegyünk, ha véletlenül kincsekre bukkanunk? Leadjuk, ne adjuk? Milyen jutalomra számíthatunk? Kié a földben lévő kincs? Mindez 10 és fél 11 között derül ki, utolsó példánk pedig:

-A magán könyvkiadás: Kinek, mikor és miért éri meg? Mi az, amit ez a forma nyújt és mi az, amit ne várjunk tőle? Irodalmi sikerré válhat-e egy így kiadott kötet vagy inkább csak a barátoknak, családnak adható ajándék?

IDE KATTINTVA vissza tudják hallgatni a teljes adást!

Napközben – Kossuth, május 29, kedd, 9:00

Szerkesztő: Veress Ágnes és Bakos Csaba
Műsorvezető: 
Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább