Egyéb

Szombat reggel: Kihalás fenyegeti az izlandi nyelvet

A június 2-i adás tartalmából
 

- Már élesben tesztelik az első speciális utat Svédországban, melyen menet közben töltődhetnek az elektromos járművek akkumulátorai. Az E-Road egy 2 kilométeres szakasz, melynek burkolatába egy elektromos vezetősínt építettek. A beruházás – átszámítva – 1,5 milliárd forintba kerül, a fejlesztők és a kamiongyártó cégek nagy reményeket fűznek hozzá.

Hallgassa meg!

- Az ENSZ szerint a vízhiány a világ népességének már most több mint 40 százalékát érinti és ez az arány várhatóan tovább nő a globális felmelegedés miatt, ami azt jelenti, hogy 2050-re valószínűleg minden negyedik embernek krónikus vagy ismétlődő vízhiánnyal kell szembenéznie. Egy brit jelentés szerint naponta hárommilliárd liter vizet pocsékolnak el a szigetországban a szivárgások miatt, ami 20 millió ember vízszükségletének kielégítésére lenne elég. Az angliai vízkészletekről készített első nagyszabású jelentésből kiderül: egy átlagember 140 liter vizet használ el naponta. A dokumentum úgy fogalmaz, a lakosság és az ipar túlzott vízigénye fenntarthatatlan és ártalmas a folyókra, valamint a helyi vadvilágra nézve. Az ENSZ 2018-as Víz Világjelentése szerint 1900 óta a bolygó természetes vizenyős területeinek 64-71 százaléka veszett oda emberi tevékenység miatt. (Szöllősi Nagy András – hidrológus professzor)

Hallgassa meg!

- Izlandi nyelvészek szerint aggasztó trendek indultak el az utóbbi években és a digitális kihalás fenyegeti az amúgy rendkívül gazdag izlandi nyelvet. Ennek egyik oka, hogy a digitális eszközök terjedésével egyre inkább háttérbe szorul az izlandi használata, mivel a legnépszerűbb programok, online felületek, alkalmazások fejlesztőinek nem éri meg olyan nyelven is piacra dobni az adott applikációt, amelyet kb. 300 ezren beszélnek a világban. De nem csak emiatt játszik egyre kisebb szerepet saját anyanyelvük az izlandiak körében.

Hallgassa meg!

- Nemzetközi sport – Történelmi győzelmet aratott a vasárnap zárult 101. Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen a brit Chris Froome, aki a tavalyi Tour de France és Vuelta A Espana megnyerése után diadalmaskodott a háromhetes olasz viadalon is. Fényes sikerére azonban árnyék vetül, doppingolással vádolják. A következő nagy kerékpáros körverseny, a Tour de France idén július 7-én veszi kezdetét és 29-ig tart, míg a Vuelta augusztus 25-én startol.

Hallgassa meg!

- Indiában, a szegényebb régióban az elmúlt években megjelentek a homokkalózok. Az ázsiai ország folyamatos fejlődésen megy át, óriási beruházások zajlanak a nagyvárosokban, az építkezésekhez pedig homok kell. Ahogy ebben a dokumentumfilmben elhangzik: a homok India új aranya, nem véletlen, hogy sokan ezzel a termékkel próbálnak üzérkedni. De ez számos másik államban is így van. Előfordul, hogy sivatagból sivatagba importálnak homokot. Óriási felhasználó Dubai, de több távol-keleti ország is komoly tételek megvételére szorul, ha továbbra is felhőkarcolókat akar építeni. Szakértők szerint a jövőben hiány lehet a homokból. Ez csak az egyik probléma. A másik, hogy az egyre növekvő homokfelhasználás ökológiai katasztrófával fenyeget. (Török Ákos, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára)

Hallgassa meg!

- A világ első öntermékeny cseresznye fajtáit Kanadában nemesítették. Az első volt a Stella nevű fajta. A Sunburst is itt van már a Magyar Nemzeti Fajtajegyzéken.

De a franciák is rendelkeznek különleges ropogós cseresznyével.

Hallgassa meg!

- Kaliforniában egy csoport “immunlevest” meg egyebeket, csupa egészséges étket készít, amelyeket a krónikus betegségekben (cukorbaj, szívgyengeség, rák) szenvedőknek és az alacsony jövedelműeknek ad. Csupa olyan étel, amelynek fogyasztása hozzájárulhat a betegség “karbantartásához”. Orvosok, egészségbiztosítók, kutatók és közegészségügyi szakemberek támogatják a projektet, és a Kalifornia Egyetem, valamint a Stanford egyetem három éven keresztül vizsgálja majd, hogy ez a táplálkozás hogyan befolyásolja a betegségeket, illetve a betegek életét.

Hallgassa meg!

- A jövő héttől nyári turnéra indul a Djabe zenekar. Steve Hackett (Genesis) és Gulli Briem (Mezzoforte) magyar-brit-izlandi formációként mennek Ausztriába, Csehországba, és itthon több helyen fellépnek. A közös zenélés öröméről és a mindent meghatározó zenei nyelvről is mesélnek.

Hallgassa meg!

- Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítása érdekében az Európai Bizottság: betiltanák azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

Hallgassa meg!

- Reményik Sándor és Dsida Jenő verseit is hallhatják Székelykő lábánál. Az ötödik alkalommal megrendezett Duna Nap egyik kiemelt programja a Csillagösvény című kiállítás, ami egész napos irodalmi performansszal egészül ki. Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő műveit szólaltatják meg.

Hallgassa meg!

Kossuth Rádió – Szombat reggel – június 2., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább